Fluturelui prezidential i s-au parlit aripile

0
79

Ordonanta de Urgenta a Guvernului va fi publicata in Monitorul Oficial si intra imediat in vigoare. Intreg pachetul legislativ privind Legile Justitiei, completat prin Ordonanta de Urgenta care a fost agreata si de Comisia de la Venetia, devine astfel aplicabil. Ceea ce poate fi observat la prima vedere, dincolo de faptul ca creste semnificativ responsabilitatea procurorilor si judecatorilor, este ca presedintelui Romaniei i s-au mai taiat din aripi.

Metaforic vorbind, se poate spune ca domnul Klaus Iohannis s-a apropiat atat de mult de flacara Justitiei, incat i s-au parlit aripile. De ce s-a apropiat, aflam treptat. Pe masura ce prinde contur ancheta penala legata de modul fraudulos in care a achizitionat unul dintre imobilele care pana de curand s-a aflat in proprietatea sa. Imobil dobandit in baza unor acte false. Respectivul fals a fost supus unei anchete si s-a soldat cu condamnarea penala a unui functionar al Primariei. Falsul deci nu putea sa fie ignorat decat prin rea credinta de catre actualul presedinte al Romaniei, pe atunci primar al Sibiului. Fapt de altfel constat negru pe alb printr-o hotarare definitiva si deci inatacabila a unei instante civile. Ei bine, probabil ca din acest motiv subiectiv si nu in baza unor principii legate de buna guvernanta, presedintele Klaus Iohannis a fost excesiv preocupat de aceasta tema a Justitiei. Si tot din acest motiv a sustinut in exces statul paralel.

Si iata ca institutiile constitutionale ale Romaniei au reactionat. Se schimba intreaga arhitectura de organizare a Justitiei. Se schimba in bine. Iar aceasta schimbare a fost omologata, din cate ne declara Tudorel Toader, si de catre Comisia de la Venetia. Aceasta schimbare este in profunzime si pe o suprafata extrem de larga. In ceea ce il priveste pe presedintele Romaniei, atributiile sale in domeniul Justitiei vor fi reduse. Oare e bine?

Fireste ca este bine. S-a facut inca un pas in directia lichidarii struto-camilei constitutionale. Inca un pas catre republica de tip parlamentar. Presedintele Klaus Iohannis nu mai are posibilitatea sa refuze in mod discretionar si la infinit numirea sefilor marilor parchete. Nu mai poate sa o faca decat o singura data. Dupa care, similar procedurii de numire a unui ministru, el trebuie sa semneze decretul. Este un pas inainte. Sigur ca il vom auzi azi-maine criticand din nou din strainatate legislatia tarii pe care o reprezinta. Si asta in ciuda faptului ca, fiind garant al Constitutiei, el trebuie sa respecte nu numai litera si spiritul legii fundamentale, ci toate actele normative promovate de Parlament tot in baza Legii Fundamentale.