Croaţia trebuie să reformeze sistemul de salarizare din sectorul public şi să investească mai mult în infrastructură, inclusiv în servicii digitale, pentru a evita majorarea datoriei, se arată într-un raport publicat luni de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), după vizita anuală de evaluare, transmite Reuters potrivit Agerpres.
Guvernul de la Zagreb intenţionează să majoreze anul viitor salariile în sectorul public cu peste 6%, cu o creştere suplimentară pentru angajaţii din educaţie, după grevele din ultimele săptămâni ale profesorilor.
"Salariile mai mari trebuie sprijinite de o productivitate mai ridicată, care stimulează creşterea economică", apreciază oficialii FMI, cerând "cu fermitate renunţarea la orice alte cereri de majorare a salariilor, altfel va creşte semnificativ datoria".
Statul balcanic înregistrează o creştere economică anuală de 2,5 – 3%, sub nivelul altor state membre UE din Europa Centrală, şi mulţi analişti se aşteaptă la o încetinire, dacă nu se vor face eforturi pentru atragerea investiţiilor şi a eficientizării sectorului public.
Croaţia, membru UE din 2013, a trimis o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat recent ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko. Acesta a dat asigurări că autorităţile de la Zagreb sunt decise să adopte noi măsuri pentru modernizarea economiei şi reducerea datoriei, ca parte a procesului de aderare la euro.
Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.