Trimisul special al AGERPRES, Ionuţ Mareş, transmite: Statele şi companiile nu se apără cu adevărat de atacurile cibernetice, doar răspund la ele, iar pentru o bună protecţie este nevoie de cooperare şi de împărţirea responsabilităţii, a declarat miercuri generalul american în rezervă Keith Alexander, fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, la forumul de securitate cibernetică CYBERSEC care se desfăşoară în oraşul Katowice din Polonia.
"Trăim vremuri istorice. Totul se schimbă. Trebuie să vedem cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii zece ani şi apoi ce se va întâmpla în următorii zece ani şi ce înseamnă asta pentru ţările noastre, pentru alegeri, pentru popoarele noastre", a spus Keith Alexander, fondator şi co-preşedinte al firmei private de securitate informatică IronNet Cybersecurity.
El a atras atenţia asupra modului în care trebuie acţionat în viitor în spaţiul cibernetic pentru asigurarea securităţii, într-un mediu care este în schimbare rapidă.
"Tehnologia pe care o folosim se dublează la fiecare doi ani. Gândiţi-vă ce se va întâmpla când vom trece la 5G. Numărul dispozitivelor conectate la reţea ajunge la 4.000 pe kilometru pătrat, adică o arie de circa 300 de metri. Cantitatea de informaţii pe care o avem se dublează în fiecare an. Asta înseamnă că numai în acest an vom produce mai multă informaţie decât în ultimii 5.000 de ani luaţi împreună. Gândiţi-vă la acest lucru matematic. Este uriaş", a subliniat generalul american în rezervă.
El a evidenţiat potenţialul noilor evoluţii de a contribui la progresele medicale, de exemplu în privinţa vindecării cancerului. Însă proliferarea fără precedent a tehnologiei ridică şi problema securităţii cibernetice, tot mai greu de garantat, potrivit fostului director al NSA.
"Atacurile se înmulţesc. Abordarea pe care o avem în protejarea reţelelor noastre nu va ţine pasul cu viteza schimbării în cantitatea de date create, cantitatea de echipamente şi dispozitive care apar. Dacă ne gândim la deficitul de angajaţi din domeniul cibernetic astăzi şi apoi dublăm cantitatea de date, dublăm viteza cu care apar noi echipamente, într-un an avem nevoie de patru ori mai mulţi oameni, pentru a ţine pasul cu ce se întâmplă astăzi. Avem un sistem care este fundamental imperfect. Iar inamicul are toate avantajele", a atras el atenţia.
"Ofensiva este mai atrăgătoare. Defensiva e dificilă. Noi trebuie să fim mereu în apărare. E suficient ca ofensiva să aibă succes o singură dată", a adăugat el.
"Fiecare companie se apără singură. Dar asta se întâmplă doar după ce află de o problemă. Noi ne apărăm, dar nu putem anticipa ce se va întâmpla în reţea", a spus el.
Fostul director al NSA a deplâns absenţa unei apărări colective în spaţiul cibernetic pentru a răspunde în timp util la atacuri.
"Nu poţi apăra ce nu poţi vedea. Noi răspundem la atacuri, nu ne apărăm. Aici ne aflăm cu toţii astăzi. Fiecare companie răspunde la un eveniment. Dar ele nu pot răspunde în timp util pentru ca guvernul lor să ia măsuri. Şi nu există niciun mod de a vedea colectiv aceste atacuri la viteza reţelei într-o ţară sau la nivel global. Consecinţa este că ofensiva va câştiga mereu. Noi vom face tot ce putem. Dar oamenii vor face greşeli", a mai explicat el.
Keith Alexander a pledat pentru o nouă abordare, şi în special pentru o apărare colectivă cibernetică.
"Trebuie creată o platformă de reacţie în timp real în spaţiul cibernetic pe care să o împărtăşim cu toţii şi care să ne ajute să lucrăm împreună pentru apărare. Trebuie să putem vedea datele la viteza reţelei, să înţelegem ce se întâmplă, bazat pe comportamente", a explicat el.
"Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună. Doar împreună putem detecta atacurile, ne putem proteja şi putem răspunde", a mai declarat el.
Forumul de securitate cibernetică CYBERSEC, cel mai important eveniment de acest fel din Europa Centrală şi de Est, are loc marţi şi miercuri în oraşul polonez Katowice, fiind organizat de Institutul Kosciuszko din Polonia.
În paralel cu forumul de discuţii are loc şi o expoziţie de noi produse din domeniul securităţii cibernetice prezentate de peste 60 de organizaţii şi companii din întreaga lume.
Lansată în 2015, CYBERSEC este o conferinţă anuală de politici publice dedicată aspectelor de securitate strategice ale revoluţiei tehnologice globale.