Coacăzele – roșii, galbene, roz ori negre – sunt fructe mici, dar cu beneficii mari pentru sănătate. Aceste bobițe acrișoare au foarte puține calorii și o cantitate semnificativă de vitamina C și antioxidanți esențiali pentru buna funcționare a organismului și prevenția multor boli cronice.
Coacăzele sunt considerate „detergent” pentru vasele de sânge, deoarece le curăță eficient și previne astfel depunerile de colesterol și boli grave de inimă. De asemenea, sunt întăritoare naturale ale sistemului imunitar, elimină constipația, ajută la slăbit, sunt de ajutor în cazul persoanelor cu ficat gras și conferă elasticitate și luminozitate pielii.
Aflăm în continuare ce valori nutriționale și ce beneficii au coacăzele pentru sănătate.
Potrivit USDA, o porție de 100 de grame de coacăze proaspete conține:
60 de calorii
0,2 grame grăsimi
1 miligram sodiu
15 grame carbohidrați
4,5 grame fibre
1,5 grame proteine
Coacăzele au un indice glicemic de 22, adică foarte scăzut, fiind indicate atât în curele de slăbire, cât și pacienților cu diabet.
Aceste fructe sunt excelente surse de vitamine și minerale esențiale. Printre acestea se numără: vitamina C, foarte importantă pentru imunitate, fier care previne anemia, calciu care menține sănătatea oaselor și a dinților, fosfor esențial pentru musculatură, potrivit csid.ro.
Totodată, coacăzele conțin antociani, antioxidanți puternici care previn acțiunea distructivă a radicalilor liberi la nivel celular.
Beneficiile consumului de coacăze
Datorită compușilor săi antiinflamatori, antioxidanți și antimicrobieni, coacăzele pot avea anumite beneficii pentru sănătate. Ele sunt considerate adjuvante în boli precum Alzheimer, gripa, glaucomul sau afecțiunile renale.
Iată ce efecte benefice ar putea avea consumul de coacăze: