Plopul tremurator (Populus tremula) este usor de recunoscut, dupa frunzele lui in forma de inima, care, la orice adiere de vant, vibreaza si par vii. Frunzele plopului nu constituie doar hrana pentru animale, ci si adevarate medicamente naturiste. Acestea contin proteine si grasimi vegetale, caroten, vitamine si multe ingrediente cu actiune terapeutica. Se culeg in lunile de vara, iar cele mai bune pentru tratament sunt frunzele de pe plopii crescuti la ses, in locuri mlastinoase.
Din frunzele (cat si scoarta sau mladitele tinere) plopului tremurator se extrage acid acetilsalicilic care are efect antifebril, antireumatic si de alinare a durerii si care este folosit de industria farmaceutica pentru producerea unor medicamente ca aspirina, ibuprofen, etc.
Masea umflata (Periostita dentara) – Se taie 2 crengute subtiri, cu frunze, si se confectioneaza un inel, care se lipeste de obraz peste locul umflat, si se fixeaza cu leucoplast. Se lasa sa actioneze pana la disparitia inflamatiei. in acelasi timp, se clateste cavitatea bucala si se bea ceai preparat din scoarta de plop tremurator batran.
Hipertensiune – Se taie varfuri de crengi de 10-15 cm, cu frunze verzi, si se scufunda timp de 2-3 minute in apa fierbinte. Se scutura bine si se pun cate 1-2 crengute dupa fiecare ureche, inainte de culcare. Capul trebuie acoperit. Pana dimineata, tensiunea se regleaza. Dureri reumatice, guta Frunze proaspete de plop se toaca marunt. Separat, se ia un pumn de frunze uscate. Se fierb impreuna 5 minute, intr-o cantitate mica de apa. Se aplica frunzele pe locurile bolnave, se acopera cu folie alimentara si se leaga cu un fular de lana.
Dureri in articulatii, coxartroza – Frunzele proaspete de plop tremurator se dau prin masina de tocat sau se pun in robotul de bucatarie. Pasta obtinuta se aplica pe locul dureros in strat gros de 1 cm. Se panseaza si se lasa sa actioneze 6 ore.
Psoriazis, eczeme, negi, furunculoza – Se stoarce suc din frunze proaspete, bagate in centrifuga, si se tamponeaza locurile bolnave, de 5-6 ori pe zi.
Raceala, tuse, bronsita – Se iau frunze tocate de plop, se aseaza intre 2 straturi de tifon si se aplica pe piept. Se schimba dupa ce se usuca, aproximativ la fiecare 2 ore. Micoze Frunzele verzi de plop se spala bine, sub un jet de apa de la robinet. Se aplica apoi, putin strivite intre palme, pe talpi si intre degete, inainte de culcare.