Travis Bradberry – psiholog, coautorul cartii „Emotional Intelligence 2.0” si presedintele companiei Talent Smart.
Intelectul sau IQ-ul nu este un volum de cunostinte, ci viteza cu care primesti si prelucrezi informatia noua. Majoritatea oamenilor traiesc, fara sa inteleaga cat de destepti sunt intr-adevar. Cercetarile recente o sa te ajute sa afli acest lucru, intrucat s-a demonstrat ca intelectul are legatura cu anumite experiente din copilarie. Asadar, daca unul dintre punctele de mai jos iti este caracteristic, e foarte posibil ca ai un IQ ridicat.
1. Anxietatea. Psihologul Jeremy Coplan a analizat starea pacientilor cu anxietate si a ajuns la concluzia ca cei la care simptomele se manifestau cel mai evident aveau un IQ mai ridicat, decat cei cu manifestari mai putin observabile. Si alte cercetari au demonstrat ca persoanele anxioase au un IQ ridicat. De exemplu, un experiment israilean a aratat ca oamenii mai anxiosi s-au dovedit a avea o concetratie mai buna si o capacitate mai sporita de a indeplini sarcini.
2. Ai invatat sa citesti devreme. Studiul realizat in Marea Britanie, in baza a 2000 de perechi de gemeni a aratat ca cei care au inceput sa citeasca mai devreme aveau un IQ mai ridicat. S-ar parea ca totul e simplu: cei care erau mai destepti au invatat mai repede sa citeasca. Doar ca nu a fost chiar asa. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cititul devreme a avut un efect asupra dezvoltarii ulterioare. Altfel spus, daca ai invatat devreme sa citesti, posibil ca datorita acestui fapt ai devenit mai destept.
3. Esti stangaci. Se pare ca pedagogii, care ii obliga pe stangaci sa scrie cu mana dreapta, gresesc. Un studiu de proportii a aratat ca folosirea manii stangi are legatura cu gandirea divergenta, in special la barbati. Capacitatea de a gasi legatura dintre doua lucruri aparent fara nicio legatura cu ajutorul gandirii este un semn al unui intelect dezvoltat.
4. Ai facut muzica in copilarie. Mai multe cercetari demonstreaza ca studiile muzicale dezvolta inteligenta verbala si functiile executive – abilitati necesare pentru concentrare si autocontrol. Experimentul psihologului Sylvain Morin a dovedit ca 90% dintre copiii de 4-6 ani, care au studiat muzica, si-au dezvoltat inteligenta verbala.
5. Ii faci pe oameni sa rada. Cercetarile au aratat ca exista o legatura stransa intre abilitatea de a glumi si indicatorii mari de inteligenta verbala si gandire abstracta. Se pare ca darul tau de a spune glume amuzante se datoreaza intelectului dezvoltat.