„Facebook a cazut! Ma invart in cerc ca o gaina fara cap”, „Productivitatea globala va cunoaste cu adevarat un varf de crestere” si „Facebook e la pamant! Pregatiti-va pentru multe nasteri peste noua luni” sunt cateva dintre glumele publicate de internauti dupa „caderea” de joi a retelei Facebook.
Reteaua de socializare Facebook a intampinat o serie de probleme tehnice, joi, din cauza carora utilizatorii din lumea intreaga nu au putut sa isi acceseze conturile, informeaza The Guardian.
„In aceasta dimineata, am avut o problema care i-a impiedicat pe utilizatori sa publice mesaje pe Facebook pentru o scurta perioada de timp. Am rezolvat repede acea problema tehnica si acum functionam la 100% din capacitate. Ne pare rau pentru neplacerile care ar fi putut fi cauzate de aceasta defectiune”, a precizat un purtator de cuvant al companiei Facebook intr-o declaratie acordata cotidianului The Guardian.
Compania americana nu a oferit o explicatie pentru defectiunea care a provocat aceasta pana in functionarea site-ului, dar, potrivit aceluiasi cotidian britanic, acea problema tehnica ar fi fost una majora, care a afectat site-urile si aplicatiile mobile pe plan global. Facebook detine servere in lumea intreaga care deservesc utilizatori din tari diferite. Este putin probabil ca defectarea unui singur server local sa fi putut sa cauzeze o problema majora precum aceea de joi dimineata.
Cea mai recenta defectiune majora a retelei Facebook s-a produs in 2010 cand site-ul a fost blocat pentru doua ore si jumatate. Acea problema tehnica din 2010 a fost cauzata de o eroare a unui server care a determinat sistemele automatizate ale Facebook sa corupa serviciile functionale si sa provoace si mai multe pagube.
Joi dimineata, utilizatorii nu au putut sa acceseze reteaua de socializare timp de aproximativ 20 de minute. In aceasta perioada, platforma Facebook nu a putut fi accesata nici de pe dispozitivele mobile, iar pana de functionare a platformei Facebook i-a determinat pe utilizatori sa foloseasca alte platforme online, precum Twitter si Google+.
Totodata, defectiunea de joi dimineata a determinat aparitia mai multor glume si ironii pe internet.
„Acum, daca si Twitter s-ar defecta, productivitatea globala ar cunoaste cu adevarat un varf de crestere”, a declarat utilizatorul Paul Gallen.
Defectiunea Facebook a fost suficient de mare pentru ca diverse branduri sa incerce sa castige capital de imagine de pe urma ei.
„Se pare ca Facebook a luat o pauza acum. Luati-va si voi o pauza!”, se afirma intr-un mesaj oficial publicat pe contul de Twitter al brandului KitKat detinut de grupul Nestle.
Pe masura ce utilizatorii paraseau Facebook din cauza acestei pene de functionare, o crestere considerabila a traficului a fost inregistrata pe contul de Twitter al cotidianului The Guardian, in care multi dintre utilizatori se plangeau din cauza defectiunii, iar altii continuau sa o raporteze.
Traficul de pe site-ul The Guardian a scazut intr-un ritm asemanator cu scaderea dramatica inregistrata de site-ul Facebook pe plan mondial.
Unii dintre utilizatori au mimat un atac de panica pe Twitter.
„Facebook a cazut! Facebook a cazut! Facebook a cazut! Ma invart in cerc ca o gaina fara cap”, a spus in mesajul ei utilizatoarea Anuya J.
Alti utilizatori au parut mai degraba amuzati decat socati.
Astfel, utilizatorul Ben Thompson si-a imaginat un dialog intre Mark Zuckerberg, creatorul retelei Facebook, si unul dintre angajatii sai, in care primul, neintelegand prea bine o comanda noua de pe Facebook, decide ca platforma a devenit prea complicata si a luat decizia de a o inchide definitiv.
„Facebook e la pamant si a anuntat ca se preda”, a glumit la randul lui utilizatorul Professional Heckler. Acelasi utilizator a declarat dupa aceea: „Astazi este cea mai productiva zi a anului, potrivit angajatilor din birouri”.
„Odihneste-te in pace, Facebook!”, spunea la randul sau utilizatorul Endigo Skyborn.
Un alt utilizator, Simon Thompsen, a publicat pe Twitter o gluma cu caracter familial: „Unde ai fost in timpul Marelui Crash suferit de Facebook in 2014, tata? Pe Twitter, fiule, dar am vorbit pe Instagram despre asta”.
„Facebook s-a defectat in Marea Britanie – Paxman (Jeremy Paxman, celebru prezentator TV britanic, n.r.) va fi innebunit de durere, dar macar contul lui de Twitter inca functioneaza”, a scris utilizatorul Rory Cellan-Jones.
„Ori Facebook s-a prabusit, ori Mark Zuckerberg a decis ca totul sa functioneze in regim privat pe acest site”, a declarat un alt utilizator de pe Twitter.
„Uraaa! Facebook s-a defectat! In sfarsit, vom fi liberi! Vom trai intr-o lume noua, in care oamenii vor discuta unii cu altii si nu vom mai sti nimic despre viata amoroasa a fostului iubit”, a scris Jeremie Berrebi.
„Facebook e la pamant! Pregatiti-va pentru multe nasteri peste noua luni”, a adaugat utilizatorul Bryant McGill.
„Defectarea retelei Facebook este un moment important din istorie. Se pare ca electricitatea a disparut. Pregatiti lumanarile”, spune James Martin.
Nu este pentru prima data cand Facebook a suferit o defectiune majora si o pana de functionare care a durat mai mult de cateva minute. Facebook s-a defectat in Statele Unite ale Americii in februarie 2014, s-a blocat pentru cateva ore in octombrie 2013 si a cunoscut o pana serioasa in august 2012.
In filmul despre felul in care a fost creata platforma Facebook, intitulat „Reteaua de socializare/ The Social Network”, personajul care il reprezinta pe marele ecran pe Mark Zuckerberg rosteste la un moment dat o replica devenita ulterior celebra, afirmand ca Facebook nu se va defecta niciodata.