Grasimea abdominala scade volumul creierului

0
83

Grasimea din zona abdominala (sau grasimea viscerala) a fost considerata in mod particular nociva pentru inima, dar acum, un nou studiu adauga mai multe dovezi ideii ca aceasta ar avea efecte daunatoare si asupra creierului.

Studiul, realizat de cercetatorii britanici, a aratat ca cei obezi si cu un raport ridicat talie-sold (o masura a grasimii abdominale) au un volum mai mic al creierului, in medie, comparativ cu cei care au o greutate sanatoasa. Spus mai specific, grasimea de pe abdomen a fost asociata cu un volum mai scazut al materiei cenusii, tesutul cerebral care contine celulele nervoase, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

„Studiul nostru a analizat un grup mare de oameni si a gasit ca obezitatea, mai ales cea in zona mediana, poate fi asociata cu diminuarea in volum a creierului”, a precizat Mark Hamer, autorul principal al studiului de la School of Sport, Exercise and Health Sciences din Leicestershire, Anglia din cadrul Loughborough University.

De asemenea, un volum mai scazut al creierului a fost asociat cu un risc crescut de dementa si declin al memoriei.

Noile descoperiri, publicate pe 9 ianuarie in jurnalul Neurology, sugereaza ca combinatia de obezitate (masurata de indicele de masa corporala – IMC) si un raport ridicat talie-sold poate reprezenta un factor de risc al scaderii in volum cerebral.

Totusi, studiul a gasit doar o asociere intre grasimea de pe abdomen si volumul creierului si nu poate dovedi ca mai multa grasime in jurul taliei poate cauza scaderea in volum a creierului. Se poate ca relatia de cauzalitate sa fie si in directia opusa: oamenii cu mai putina materie cenusie in anumite zone ale creierului sunt supusi unui risc mai mare de obezitate daca se exclude regimul alimentar si stilul de viata nesanatos).

in noul studiu, cercetatorii au analizat informatii de la mai mult de 9.600 de oameni care traiesc in Marea Britanie, care au o varsta medie de 55 de ani. Participantilor li s-au calculat indicele de masa corporala si raportul talie-sold si li s-a facut RMN pentru a determina volumul creierului. Studiul a aratat ca cei cu IMC mare si cu raport ridicat au cele mai mici volume ale creierului, comparativ cu cei care au doar IMC crescut si cu persoanele cu o greutate sanatoasa.

Mai exact spus, oamenii cu raport si IMC mari au avut un volum al materiei cenusie de 786 de centimetri cubi, comparativ cu 793 de centimetri cubi la persoanele cu IMC ridicat dar cu raport normal si cu 798 centimetri cubi la oamenii cu greutate sanatoasa.

Descoperirile au ramas valabile chiar si atunci cand oamenii de stiinta au luat in calcul si alti factori care pot afecta volumul creierului, inclusiv varsta, fumatul si tensiunea arteriala. A.M.