Greseli din cauza carora platesti mai mult la incalzire pe timpul iernii! Toti facem asta fara sa ne dam seama

0
70

Incalzirea locuintelor reprezinta peste 70% din intreaga energieconsumata intr-o locuinta. Astfel, prin reducerea acesteia, dar fara a stopa incalzirea casei, nu numai ca facturile nu vor mai fi atat de costisitoare, dar se vor reduce si emisiile de carbon. In continuare va prezentam 10 metode prin care casa poate fi incalzita si in alte moduri facand totodata economie la energia consumata.

1. Foloseste draperiile – Inlatura draperiile si lasa soarele sa patrunda in casa, dar atunci cand se insereaza, pozitioneaza-le in fata geamului, caci vor actiona ca un strat izolant, care va mentine caldura in casa.

2. Foloseste cronometrele centralei electrice – Programarea centralei pentru a incepe sa functioneze un pic mai devreme decat de obicei, de exemplu cu 30 de minute mai devreme de momentul in care te trezesti, dar setata la o temperatura mai mica, reprezinta un aspect mult mai avantajos decat daca centrala incepe sa functioneze atunci cand te trezesti si este setata la o temperatura mai ridicata. Acest lucru se datoreaza faptului ca centrala functioneaza la o viteza constanta daca este setata la o temperatura de 20 sau 30 de grade Celsius.

3. Muta canapaeaua – Poate fi extrem de placut sa ai canapeaua pozitionata in imediata apropiere a caloriferului, dar aceasta absoarbe caldura care ar fi putut incalzi intreaga camera. Prin mutarea acesteia de langa calorifer, aerul cald poate circula liber.

4. Perfectioneaza izolatiile – Atunci cand locuinta incepe sa se incalzeasca, 25% din caldura este eliminata prin acoperis. Acest lucru poate fi evitat printr-o izolare de 25 de cm in interiorul podului. De asemenea, caldura este pierduta si prin pereti. Cu toate ca izolarea acestora nu este atat de convenabila financiar precum este cea anterioara, pe termen lung, insa, beneficiile vor fi resimtite, caci valoarea facturilor va scadea, iar acest lucru se va simti in timp.

5. Izoleaza sursele de caldura – Daca ai un rezervor de apa calda, asigura-te ca este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa sa fie pastrata calda mult mai mult timp si vor fi reduse si costurile pentru incalzire.

6. Seteaza o temperatura mai mica – Organizatia Internationala a Sanatatii a recomandat setarea temperaturii la o minima de 21 grade Celsius, dar Serviciul Britanic de Sanatate Publica a considerat ca temperatura de 18 grade Celsius este cea mai potrivita si ajuta si la o scadere a cuantumului facturilor.

7. Izoleaza usile pe care nu le folosesti, ferestrele si eventualele crapaturi – Poti face acest lucru cu costuri minime, cauciucul cu care poti face acest lucru fiind destul de ieftin si usor de instalat.

8. Instaleaza un radiator termostatic – Cercetatorii de la Universitatea din Salford au ajuns la concluzia ca instalarea unor sisteme de control ale caldurii si a unui radiator termostatic salveaza pana la 40% din energie, comparativ cu o casa care nu dispune de aceste facilitati. Acest sistem functioneaza prin posibilitatea de a putea controla momentul in care incepe incalzirea propriu-zisa a casei, astfel ca vei consuma energie doar atat cand vei avea nevoie de caldura. Noi termostate inteligente pot fi controlate prin intermediul dispozitivelor, astfel ca poti porni centrala electrica atunci cand te afli in drum spre casa.

9. Upgradeaza-ti centrala electrica – Daca centrala ta are o vechime mai mare de 10 ani, poate ca este timpul ca o inlocuiesti cu un model mult mai eficient. Insa, in functie de tipul centralei, poti economisi prin folosirea unui condensator, care foloseste mult mai putina energie in timp ce produce acelasi nivel de caldura.

10. Reflecta caldura – Panourile radiante de caldura sunt relativ ieftine, usor de instalat si asigura pastrarea caldurii emanate de catre centrala. Acestea functioneaza prin reflectarea caldurii inapoi, in camera.