Greseli pe care trebuie sa le eviti daca urmezi o dieta cu putini carbohidrati

0
61

Daca vrei sa elimini rapid rotunjimile in exces si celulita, o dieta cu putini carbohidrati poate functiona foarte bine. In urma studiilor realizate s-a constatat ca dietele de acest tip reduc rezistenta la insulina si previn diabetul. Avand in vedere ca nu contin alimente hipercalorice care provoaca ingrasarea, vei economisi foarte multe calorii in timp ce iti reconturezi silueta in timp record. De asemenea, nu vei mai avea probleme nici cu fluctuatiile glicemiei care iti „fura” energia si te vei putea concentra mai usor pana la sfarsitul zilei.

In ciuda avantajelor, aceasta dieta poate fi extrem de dificila daca restrictioneaza tocmai alimentele pe care te-ai obisnuit sa le consumi. Daca vrei sa vezi rezultate prea curand te-ai putea descuraja si este posibil sa incalci regulile. Din acest motiv conteaza foarte mult sa ai rabdare si sa nu renunti tocmai in perioada de adaptare. Iata care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti daca urmezi o dieta cu putini carbohidrati:
 
1. Consumi prea putini carbohidrati. La prima vedere ti se poate parea evident ca trebuie sa excluzi carbohidratii pentru a avea succes. Cu toate acestea, nu trebuie sa uiti ca ai nevoie de vitamine si minerale pentru a fi sanatos. Astfel, o dieta cu putini carbohidrati nu inseamna eliminarea lor completa, ci mai degraba orientarea spre legume si fructe cu un continut redus de amidon. In primele zile poti avea un soc si sa ti se para ca renunti exact la gusturile preferate, dar acorda-ti 3-4 zile pentru a te adapta si vei vedea ca te poti obisnui cu noua dieta.

 
2. Mananci prea mult din alimentele permise. Doar pentru ca ai redus mult carbohidratii (intre 50 si 100g pe zi, in functie de nivelul de activitate) nu inseamna ca trebuie sa exegerezi cu celelalte alimente, surse de proteine sau grasimi. Multe persoane incep sa consume multa branza sau carne, periclitandu-si atat dieta, cat si sanatatea datorita excesului de calorii. Astfel, este indicat sa gasesti modalitati de a substitui carbohidratii, dar nu consuma prea mult din celelalte alimente. In caz contrar vei recupera toate caloriile economisite, iar dieta nu va avea efectul dorit. Ghideaza-te in functie de propriul apetit, mananca incet, mesteca bine si opreste-te din mancat atunci cand te simti satul. Evita sa iei gustari daca esti suparat, ingrijorat sau ai emotii.
 
3. Iti este teama de grasimi. Evitarea grasimilor poate avea consecinte la fel de problematice ca si consumul excesiv al acestora. Grasimile sunt un element esential din meniul zilnic, contribuind la obtinerea unor mese consistente, care diminueaza pofta de mancare timp de cateva ore. Important este sa eviti grasimile saturate sau pe cele de tip trans si sa alegi grasimile sanatoase, cum sunt acizii grasi de tip Omega-3. Acestea protejeaza inima, prevenind atacul de cord, insuficienta cardiaca si cresterea nivelului de colesterol. Nu este recomandat sa incerci sa reduci foarte mult grasimile consumate atunci cand urmezi o dieta cu putini carbohidrati. La inceput ai putea observa rezultate, dar in cele din urma iti va fi foame tot timpul si va fi extrem de dificil sa nu consumi calorii in exces. Foamea este principalul motiv pentru care majoritatea dietelor esueaza, asa ca nu incerca aceasta varianta. Foloseste ulei de masline la salate, combina jumatate de avocado cu oua fierte si asigura-te ca ai mereu energia necesara pentru a respecta regulile dietei.
 
4. Uiti de fibre. Fructele si legumele au un rol important in reglarea digestiei. Un consum optim de fibre previne constipatia, crampele, gazele sau durerile abodominale, care sunt primele simptome resimtite atunci cand elimini alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati din meniul zilnic, de exemplu cartofii sau cerealele. Familiarizeaza-te cu variantele de legume sau fructe cu multe fibre si putini carbohidrati si consuma o doza suplimentara de fibre cu ajutorul semintelor de in sau de chia. sursa: eva.ro