Fructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca e considerat prea exotic, si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei bine, mango are si un gust delicios, dar vine si alaturi de o gramada de beneficii pentru sanatate.
Studiile au aratat ca mango contine niste compusi antioxidanti care se pare ca protejeaza impotriva cancerului de colon, san, prostata si a leucemiei. Acesti compusi includ quercitina, izoquercitrina (cu efect antihipertensiv), astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil. De asemenea, mango abunda in enzime. Alaturi de acesti antioxidanti necesari pentru o viata lunga si sanatoasa, mango mai este si o sursa grozava de vitamina A (ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a oaselor, dar si a vederii) si de vitamina C (sustine sistemul imunitar si lupta cu radicalii liberi). Contine si proteine, carbohidrati, vitamina E si vitamina B6. Antioxidantii sai, pe langa faptul ca previn cancerul, incetinesc si procesul de imbatranire si lupta cu bolile de inima.
Mango poate fi folosit atat intern, cat si extern. Ajuta la eliberarea porilor si la eliminarea cosurilor. Puteti stoarce pulpa unui mango mic pentru a o aplica pe suprafata pielii timp de zece minute. Mango va ajuta si sa eliminati petele de pe fata, dar si diversele rani de la nivel tegumentar. Pulpa de mango poate fi aplicata pe pielea iritata, si cu siguranta va atenua orice durere si eczema.
Mango contine enzime digestive care ajuta la descompunerea proteinelor si sustine o buna functionare a sistemului digestiv. Este un fruct extrem de pretios si in lupta cu aciditatea gastrica si cu digestia proasta, datorita enzimelor pe care le contine, care alina activitatea din stomac. Ca urmare a continutului ridicat de fibre pe care mango le are, acesta va poate ajuta si in preventia constipatiei. Consumul a doua fructe mango mici, in care samanta inca nu s-a format in intregime, alaturi de niste sare si miere reprezinta o combinatie medicinala foarte eficienta impotriva diareii de vara, dizenteriei, greturilor de dimineata, dispepsiei cronice, indigestiei si constipatiei.
Mango contine vitamina A, care promoveaza sanatatea oculara, previne inflamatia corneei, erorile de refractie, uscarea ochilor, mancarimea la nivelul ochilor, senzatia de arsura a ochilor si cecitatea nocturna (nictalopia – mai pe romaneste, nu vezi pe timpul noptii). Mango este benefic si pentru femeile insarcinate si pentru persoanele care sufera de anemie, datorita continutului de fier. in general, femeilor care sunt la menopauza le este recomandat consumul de mango (si desigur al altor fructe care contin fier).
Mango normalizeaza nivelurile de insulina din sange. Fierbeti cateva frunze de mango in apa si lasati-le pe parcursul noptii. Consumati decoctul filtrat dimineata ca remediu naturist pentru diabet. Indicele glicemic al mangoului este mediu, intre 41 si 60, prin urmare, acest fruct nu va va creste semnificativ glicemia. in plus, mango este benefic in mentinerea unor niveluri sanatoase ale pH-ului in organism. Fructul contine acid tartaric, acid malic si o urma de acid citric care ajuta la reglarea rezervei alcaline a organismului.
Avand in vedere ca mango este bogat in potasiu, acesta contribuie la scaderea tensiunii. Fiind o sursa buna de vitamina A, vitamina E si seleniu, mango protejeaza impotriva bolilor de inima. Continutul ridicat de vitamina B6 este si el benefic impotriva bolilor de inima, ajutand la scaderea nivelurilor de homocisteina, o toxina celulara care va afecteaza sanatatea creierului si a inimii. Fiind bogat in vitamina E, mango aduce beneficii si in cazul vietii sexuale. Vitamina E regleaza hormonii sexuali.
Acestea sunt doua afectiuni grave. in cazul epuizarii provocate de caldura, corpul se deshidrateaza si se supraincalzeste, temperatura maxima pe care organismul uman o poate suporta este de 40 de grade Celsius. in cazul celei de-a doua, capacitatea organismului de a se raci, care este controlata de creier, este avariata, si acest lucru determina cresterea temperaturii creierului si a organelor, lucru ce poate conduce la pagube serioase in aceste zone. Fierbeti niste mango crud in apa pana cand obtineti un suc, extrageti-l din compozitie, adaugati niste apa plata, niste sare si seminte de chimen si beti acest remediu cat este vara.
Studiile arata ca anumiti compusi prezenti in coaja de mango ar putea preveni anumite tipuri de cancer si de diabet si pot regla anumite molecule receptoare din organismul nostru. Acesti modulatori receptori pot controla cantitatea de colesterol din sange, ajutand si la stabilizarea nivelurilor de glucoza si a cantitatii anumitor tipuri de compusi grasi din sange. Compusii care lupta cu cancerul sunt gasiti in cantitati considerabile in coaja de mango, care se consuma cruda. in sudul Indiei se consuma mango cu coaja si alte fructe din abundenta, iar oamenii de aici chiar se pot lauda cu o sanatate beton. De asemenea, coaja de mango are si un continut ridicat de fibre. sursa: taifasuri.ro