Pentru perioada de iarnă 2019-2020 este estimat un consum de energie electrică de aproape 28 TWh, o producție de 28,6 TWh de energie electrică și cca. 8,5 mil. Gcal energie termică, arată Programul de iarnă în domeniul energetic aprobat luni de Guvern, potrivit Mediafax.
Guvernului României a aprobat în ședința de luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care se adresează tuturor producătorilor de energie electrică și producatoriilor de energie electrică și termică în cogenerare și se aplică în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.
Prin Programul de iarnă se stabilește nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie electrică pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de amenajare.
În acest an, Ministerul Energiei a inițiat demersurile pentru elaborarea Programului de iarnă încă de la nivelul lunii aprilie, pentru a putea ține cont de toate aspectele privind funcționarea SEN, de la ieșirea din iarna anterioară și până în prezent
La estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului de iarnă au stat prognozele realizate de Comisia Naţională Strategie și Prognoză şi de Dispecerul Energetic Naţional, avându-se în vedere asigurarea dimensionării corespunzătoare şi, în acelaşi timp, necesară a stocurilor de combustibili, precum și a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 1 noiembrie 2019.
După analiza documentelor și informațiilor furnizate de aceste instituții, a fost luată în calcul pentru iarna 2019-2020 o creștere medie a: consumului de energie electrică de 2,2% față de consumul realizat în iarna anterioară; volumului de gaze înmagazinate de 10% (la 1 noiembrie) față de obligația din anul precedent la aceeași dată; rezervei de energie din marile amenajări hidroenergetice (la 1 noiembrie) de 25% față de prevederea din Programul de iarnă 2018 – 2019.
Proiectul de act normativ prevede constituirea Comandamentului energetic de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ANRE, Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Națională ”Apele Române”, Operatorii de Transport și Sistem, operatori din sectorul energie și gaze în calitate de invitați.