Ministerul Muncii a postat pe site-ul sau o strategie de reducere a saraciei, care releva un adevar crunt: unul din cinci romani e sarac lipit pamantului. Autoritatile sustin ca masura care i-ar putea scoate din aceasta stare este introducerea apei curente si a veceurilor in interiorul caselor care au latrine in fundul curtii.
Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei, un document postat pe site-ul Ministerului Muncii, arata cat de grav a fost afectata Romania de „inteleptele” guvernari din ultimii ani. O treime din populatie este afectata de deprivare materiala severa si nu-si poate permite sa achizitioneze bunuri necesare pentru un trai decent. Romania s-a angajat sa reduca, pana in 2020, numarul persoanelor sarace de la 5,01 milioane in 2008 la 4,43 milioane, cu 580.000 de persoane, dar acest lucru pare putin probabil. Simularile sugereaza ca saracia relativa din punct de vedere al venitului va creste usor intre 2012 si 2020. Conform documentului guvernamental, persoanele sarace sunt cele al caror venit anual (incluzand toate ajutoarele sociale) este sub 60% din venitul mediu pe adult.
Venituri in scadere
Desi saracia s-a redus cu peste doua puncte procentuale intre 2008 si 2010, aceasta a crescut intre 2010 si 2013. Ca urmare, scaderea saraciei intre anii 2008 si 2013 a fost de doar 0,9 puncte procentuale (reprezentand doar 211.000 de persoane care au iesit din saracie, prin comparatie cu obiectivul national de 580.000). Aceste date indica un paradox: desi Romania a facut pasi importanti catre reducerea saraciei relative, in termeni absoluti, populatia este semnificativ mai saraca decat cu cativa ani in urma. Motivul? Partial din cauza crizei economice, veniturile populatiei cu o situatie mai buna au scazut, in timp ce unele dintre persoanele sarace au primit mai mult sprijin.
Latrina, indicator de bunastare
In strategia guvernului se arata, negru pe alb, ca „domeniile de interventie care rezulta din analiza si care se preconizeaza ca vor determina cea mai mare reducere a saraciei implicand cele mai mici cheltuieli sunt:
a) extinderea retelei de apa curenta care sa alimenteze locuintele;
b) achizitia de dotari de joaca de exterior pentru copii”.
Asadar, potrivit guvernantilor, acestea sunt solutiile pentru reducerea saraciei! Pare aberant, dar autoritatile continua in aceeasi nota, aratand ca lovitura cea mai dura asupra saraciei va fi data de instalarea unui veceu in casa. „In jur de doua treimi dintre romanii care sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala nu au instalatii sanitare de interior (lucru definit ca absenta unei toalete de interior, precum si a unei cazi de baie sau a unui dus)”, se arata in strategia de reducere a saraciei. Problema e ca oamenii aceia sunt atat de saraci ca nu prea au nici dupa ce trage apa!
Citeste mai multe pe stiripesurse.ro