Coaliţia PSD-ALDE nu scapă uşor după opiniile emise de Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei şi pe proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Înainte de publicarea raportului MCV pe 2018, premierul Viorica Dăncilă şi deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, trebuie să dea raportul la Bruxelles.
Potrivit unor surse politice, Viorica Dăncilă şi Florin Iordache se vor afla la Bruxelles pe 31 octombrie. Cei doi vor avea o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Oficialii români trebuie să dea explicaţii despre felul în care recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi transpuse în legislaţie. Situaţia este una delicată în privinţa legilor justiţiei, pentru că multe dintre modificările criticate de Comisia de la Veneţia sunt deja în vigoare, deşi premierul şi-a luat angajamentul în faţa lui Timmermans, în discuţiile anterioare, că România va ţine cont de opinia forului european.
Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că Parlamentul va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, dar că pozițiile diferite din vară și cea de acum reflectă clar faptul că reprezentanții Comisiei de la Veneția au fost grav induși în eroare de oameni din România.
Alţi lideri ai Coaliţiei de guvernare, inclusiv Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au declarat că se va discuta despre modificarea legilor în sensul recomandat de Comisia de la Veneţia, însă nu toate recomandările vor fi respectate. Una dintre recomandările care va fi ignorată este cea referitoare la regândirea secţiei speciale de investigare a magistraţilor.
Următorul raport al Comisiei Europene, cu privire la justiţia din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi făcut public pe 13 noiembrie.