Premierul ceh, Andrej Babis, a prezentat joi planurile Guvernului pentru construcţia de noi reactoare nucleare, apreciind că statul ar trebui să aibă controlul asupra construcţiei astfel încât să poată opri lucrările dacă preţul energiei electrice nu mai susţine proiectul, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.
Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin, asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.
Guvernul de la Praga se aşteaptă să semneze un contract cu grupul de utilităţi CEZ pentru construcţia unuia sau mai multor reactoare nucleare la Dukovany, o licitaţie urmând să fie organizată la finele lui 2020, pentru ca un furnizor să fie selectat până în 2024.
Însă, premierul Babis a subliniat joi că Guvernul ceh nu va oferi CEZ o garanţie de stat nelimitată iar compania de utilităţi va trebui să acopere orice costuri suplimentare care nu sunt provocate de stat sau organismele străine de reglementare.
"Obiectivul principal al statului ar trebui să fie acela de a prelua controlul asupra construcţiei de noi capacităţi nucleare. Statul ar urma să obţină acest control prin semnarea unui contract cu CEZ cu privire la lucrările de construcţie. Aceasta este o soluţie mai simplă şi mai favorabilă pentru consumatori decât garanţiile de stat, care ar însemna, practic, un cec în alb", a declarat Babis la o conferinţă pe tema energiei nucleare.
Guvernul ceh analizează de ceva vreme cum să finanţeze un program în valoare de mai multe miliarde de dolari destinat extinderii centralelor nucleare deţinute de CEZ, înainte ca unele din actualele unităţi să ajungă la sfârşitul duratei de funcţionare.
Anterior, CEZ a criticat ideea de a organiza o licitaţie pentru construcţia de noi reactoare fără a primi o garanţie de la stat însă premierul Babis susţine că CEZ poate finanţa singură un astfel de proiect.
"Este necesar ca prima etapă să fie demarat imediat…să obţinem autorizaţiile de construcţie la Dukovany şi să organizăm licitaţia. Statul va avea opţiunea de a lua decizia cu privire la continuarea sau oprirea lucrărilor de construcţie în cazul în care preţul energiei pentru consumatorii este la un nivel inacceptabil", a spus premierul ceh.
Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.
Prezent la aceeaşi conferinţă, directorul general de la CEZ, Daniel Benes, a spus că cel mai bun model pentru extinderea centralelor nucleare nu a fost încă stabilit iar orice plan nu trebuie să îi afecteze pe acţionarii minoritari. "Contractul trebuie conceput în aşa fel încât să nu îi afecteze pe acţionarii minoritari", a spus Daniel Benes.
În anul 2014, CEZ a abandonat un plan anterior destinat construirii de noi reactoare nucleare după ce nu a reuşit să primească garanţii de stat cu privire la preţul energiei electrice.
De data aceasta o serie de firme din Rusia, China şi SUA ar urma să fie interesate de acest proiect, care se anunţă a fi cea mai mare licitaţie organizată vreodată în Cehia. Cei şase ofertanţi potenţiali sunt: grupul chinez CGN, Atmea, un joint venture între Mitsubishi Heavy Industries şi EDF Group, grupul american Westinghouse, grupul sud-coreean KEPCO, grupul francez Areva şi cel rus Rosatom.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.