Hiponatremia, un nou simptom al bolii COVID-19

0
72

Hiponatremia sau nivelul scăzut de sodiu din sânge ar putea fi un indicator al infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui editorial recent semnat de dr. Camelia Diaconu, medic primar Medicină internă la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în revista Uniunii Medicale Balcanice.

Cele mai frecvente simptome ale bolii COVID-19 sunt febra, tusea uscată, dispneea, durerile musculare, durerile de cap și de gât, diaree, greața, vărsăturile, durerile abdominale, oboseala și pierderea gustului și a mirosului.

Testele de laborator realizate pacienților infectați cu noul tip de coronavirus pot releva limfopenie (nivel scăzut de limfocite), creșterea aminotransferazelor și dehidrogenazei, nivel crescut de proteina C-reactivă, ESR crescut (rată de sedimentare crescută a eritrocitelor) și exces de fibrinogen, precum și tulburări de coagulare a sângelui.

RECOMANDĂRI

Noi cercetări arată însă că și hiponatremia (niveluri ale sodiului sub 135 mEq/L) ar putea fi asociată infecției cu virusul SARS-CoV-2. În unele cazuri, pacienții cu boala COVID-19 au prezentat ca unic simptom nivelul scăzut de sodiu în sânge.

Etiologia hiponatremiei la pacienții confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 poate fi multifactorială, astfel încât diagnosticul precoce este extrem de important pentru adoptarea unor măsuri eficiente de tratament și evoluția bolii (…) Osmolalitatea serică și cea urinară sunt necesare în acest context, scrie dr. Camelia Diaconu.

Tratamentul hiponatremiei este extrem de important în cazul pacienților spitalizați cu COVID-19, deoarece tulburările electrolitice pot crește riscul de apariție a complicațiilor respiratorii sau/și cardiace, se arată în editorialul publicat în revista Archives of The Balkan Medical Union.

Hiponatremia la pacienții diagnosticați cu boala COVID-19

Hiponatremia în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi o consecință a producției crescute de hormon antidiuretic numit vasopresină (ADH), ca urmare a pierderii de lichide favorizate de diaree sau vărsături sau a consumului scăzut de lichide.

De asemenea, hiponatremia poate fi cauzată de sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic (SIADH), ca urmare a pneumoniei, insuficienței respiratorii sau a altor comorbidități ce pot perturba echilibrul electrolitic.

Sursa: csid.ro