Hipopotamii descendenţi ai celor care au fost aduşi în ţară de traficantul columbian Pablo Escobar au fost consideraţi "persoane juridice" de un tribunal din Ohio, o decizie istorică având în vedere că statuează pentru prima oară că un animal are drepturi şi protejează aceste mega-ierbivore africane de la castrarea lor în Columbia, relatează EFE.
Decizia "instaurează un precedent important în baza căruia animalele pot avea drepturi legale", a declarat luni Christopher Berry, responsabil al organizaţiei Animal Legal Defense Fund. Această organizaţie a adus cazul în faţa curţii din Ohio pentru a se opune unui proiect prevăzut în Columbia privind castrarea aceste animale pentru a limita creşterea numărului lor şi a dăuna astfel speciilor autohtone.
"Acest precedent susţine argumentele invocate şi de alte cazuri din SUA, conforma cărora animalele au capacitatea de a impune respectarea drepturilor lor legale şi de a nu fi tratate cu cruzime", a subliniat Berry.
Animal Legal Defense Fund a prezentat în faţa curţii din Ohio cererea de a fi luate în considerare opiniile a doi experţi din acest stat în sterilizarea nechirurgicală, Elizabeth Berkeley şi Richard Berlinski, împotriva proiectului prevăzut de guvernul columbian "de a ucide 100 de hipopotami".
Escobar, şeful cartelului din Medellín, a importat în 1981 de la o grădină zoologică din SUA patru hipopotami, trei femele şi un mascul, pentru a face parte din colecţia sa de animale exotice de la ferma sa Hacienda Napoles, şi care s-au reprodus fără niciun control, ajungând la aproape o sută de exemplare.
Potrivit Animal Legal Defense Fund, aceşti hipopotami care trăiesc azi în râul Magdalena din centrul Colombiei, trebuie considerate persoane juridice ale căror drepturi trebuie respectate. Cererea în numele hipopotamilor a fost prezentată în 2020 de avocatul Luis Domingo Gómez Maldonado , pentru "a evita ca aceste animale să fie ucise".
Cât timp se discută cazul, agenţia regională a mediului din Columbia care se ocupă de controlarea populaţiei de hipopotami a anunţat că a început să administreze unei mici părţi a acestor animale medicamentul anticoncepţional GonaCon.
În prezent, potrivit autorităţilor columbiene au fost identificaţi 80 de hipopotami împărţiţi în trei grupuri de exemplare care trăiesc în Regiunea Magdalena Medio.
Până în anul 2050 numărul lor ar putea creşte la între 400 şi 800 de hipopotami (Hippopotamus amphibius) în Columbia, dacă nu sunt luate măsuri, potrivit unui studiu realizat anul acesta de Florida International University (FIU), potrivit Agerpres.ro.
Având în vedere că indicele anual de creştere a acestei populaţii este de între 7 % şi 11 %, numărul lor ar putea ajunge în anul 2050 la aproximativ 5.000 de exemplare.