HUSI:STIMA, ONARE SI OMAGIU VETERANILOR DE RAZBOI-FOTO

0
126

Locotenent-colonel Catalin MIHU,loctiitorul comandantului Batalionului 202 Aparare CBRN(Interventie la dezastre),,General Gheorghe TELEMAN, s-a intalnit marti la Cercul militar, 29 aprilie, cu veteranii de razboi din Husi , pentru a-i felicita cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi.

 La eveniment au participat colonel (r) Lucian PETRESCU,col.(r),Ion STANGACIANU, fiul Celui ce a fost Presedintele ANVR, (Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi) Filiala, PENES CURCANUL, Husi, profesorul si Locotenent-colonel in rezerva Mihai BALAN,(recent trecut la cele vesnice) cadre militare active , soldati gradati profesionisti si personal civil.
Pentru cel ce a fost Presedintele ANVR, (Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi) In semn de respect pentru defunct s-a tinut un moment de reculegere .

Dorim sa exprimam intreaga pretuire pentru devotamentul si sacrificiul de care au dat dovada cei care au luptat de-a lungul istoriei. Ii asiguram de intregul nostru respect si de disponibilitatea de a-i ajuta oricand este nevoie. Toti militarii huseni ureaza veteranilor de razboi sanatate, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi”, a declarat locotenet colonelul Catalin MIHU

Ziua de 29 aprilie este un reper in calendarul oricarui roman, fiind ziua in care ne omagiem veteranii de razboi. Este un moment inaltator, un moment in care gandul nostru plin de recunostinta trebuie sa ajunga la ei, cei care ne sunt alaturi cu demnitate si cu simtul datoriei implinite. Cu piosenie ne inclinam in fata celor care si-au adus sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobila cauza – apararea tarii. Avem datoria fata de ei, adevarati eroi ai neamului romanesc, sa pastram integritatea si libertatea acestei natiuni, destul de incercata de-a lungul timpului. Generatiile prezente si viitoare au obligatia de a-si onora veteranii si de a pastra mereu vie amintirea celor care si-au sacrificat viata pentru ca noi, astazi, sa putem trai liberi”.

Ziua Veteranilor de Razboi a fost instituita, prin Legea nr. 303/2007, pe 29 aprilie. Alegerea acestei zile este legata de un moment semnificativ. La 29 aprilie 1902, cand se implinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizarii pentru razboiul care avea sa duca la cucerirea independentei de stat a Romaniei, Regele Carol I a instituit, prin decret, titlul de veteran de razboi.

“Respectand adevarul istoric, trebuie sa spunem ca recunoasterea unei asemenea calitati, aceea de veteran de razboi, nu a venit de la sine, direct de la suveran si nici datorita propunerilor sau interventiilor vreunei institutii a statului, ci in urma demersurilor unor barbati curajosi, fosti combatanti pe redutele de la Grivita, Plevna, Rahova, Smardan si Vidin”.
Loctiitorul comandantului, a acordat diplome de excelenta  Veteranilor de Razboi, participanti la simpozion, in semn de recunoastere a meritelor veteranilor de razboi pe campurile de lupta, pentru apararea independentei si suveranitatii tarii.

 Contributia de sange, de viata, de risc familial, personal, pentru greutatile prin care ati trecut in viata civila, dar mai ales in viata militara, domnilor veterani de razboi aveti stima si respectul nostru pentru ceea, ce ati facut de-a lungul timpului, dar si pentru ceea ce faceti astazi”, a precizat responsabilul cu informatiile si relatiile publice plutonier adjutant Mircea TOFAN