Iarna grea din ianuarie si vara cu fenomene extreme. Prognoza meteorologilor pentru anul 2019

0
79

S-a schimbat anul, se schimba si vremea. Pe 1 ianuarie, temperaturile nu au mai trecut de zero grade. Meteorologii anunta ca vin zapezile si gerul. In 2019, vremea va continua sa se schimbe de la o zi la alta si sa ne surprinda cu fenomene extreme. Vom trece de la temperaturi blande, la minus 15 grade. Specialistii anunta ca va ninge abundent si va fi viscol si in februarie, iar aprilie va veni cu temperaturi de vara.

In 2015, Revelionul aducea minime de minus 32 de grade in tara, in timp ce, in 2019, cea mai mica temperatura a fost de minus 9 grade.

Iarna grea din ianuarie

Meteorologii spun ca trebuie sa ne obisnuim. Vremea se schimba radical, iar fenomenele extreme vor domina anotimpurile. Ianuarie a inceput cu temperaturi blande, dar va continua cu ger si zapada in toata tara.

ELENA MATEESCU, director ANM: Dupa 3 ianuarie, este posibil sa vorbim despre o masa de aer rece. Vorbim de temperaturi maxime situate intre minus unu pana la minus 6 grade, dar minime de la minus 1 pana la minus 10 grade, iar in despresiunile din Transilvania si Moldova pana la minus 13 grade.

Stratul de zapada va ajunge la un metru si jumatate pe varful muntilor, iar pe Valea Prahovei va trece de o jumatate de metru.

Meteorologii ne avertizeaza ca iarna in toata puterea cuvantului va fi si in februarie. Ne asteptam la cateva episoade de viscol, iar stratul de zapada va fi consistent, inclusiv in sudul tarii.

Vara cu fenomene extreme

Asa ca, in martie, am putea avea pericol de inundatii, ca in lunile iunie si iulie ale anului trecut.

Excesul de apa, insa, ar putea reface echilibrul de umiditate din sol, dupa ce in 2018 am avut patru luni de seceta. Anotimpul cald va fi tot mai lung si plin de fenomene extreme.

ELENA MATEESCU, director ANM: Exceptie nu vor face acele intervale in care sa avem fie zile caniculare urmate de perioade cu instabilitate atmosfera accentuate.

Un an cu doua anotimpuri

2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o crestere a temperaturii medii anuale. Cu alte cuvinte, vremea se incalzeste, iar vara castiga mai multe luni.

In primavara, vom vorbi de o vara timpurie, iar in toamna de o vara tarzie. Pentru litoralul romanesc acest lucru ar putea insemna o prelungire a sezonului estival.

Seceta la toamna
La toamna ne ameninta seceta prelungita. Iarna va alterna intre zile cu viscol si ger si perioade cu temperaturi de primavara. Vortexul polar va continua sa schimbe agresiv anotimpurile in Romania.

Aerul rece polar va cobori tot mai des spre tara noastra si, cand va intalni aerul umed mediteranean, va aduce ninsori si viscol. Vremea va influenta radical si agricultura.