Iata ce au declarat la bilantul DNA Klaus Iohannis, Dacian Ciolos si Livia Stanciu

0
79

Astazi, la Cercul Militar Bucuresti, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a prezentat bilantul pe anul 2015. Printre invitati s-au numarat presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Iata, mai jos, ce au declarat cei trei invitati.

„Va felicit pentru bilantul activitatii din 2015. Prin prezenta mea, doresc sa dau inca o data un semnal puternic pentru sprijinirea luptei anticoruptie, intarirea statului de drept si Justitiei. Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta. Ati castigat aprecierea cetatenilor care isi doresc sa traiasca intr-o tara fara coruptie, in care institutiile sunt realmente in serviciul oamenilor. Rezultatele dvs, apreciate si dincolo de granite, sunt o garantie ca consolidarea statului de drept se afla pe drumul cel bun.

Am convingerea ca vom reusi sa fim din ce in ce mai puternici, conform principiului constitutional „nimeni nu e mai presus de lege”. Remarc mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si ca s-au evitat pericole precum amnistia si gratierea sau modificari intempestive la Codurile Penal si de Procedura Penala. Imunitatea parlamentara sa nu se transforme in piedica pentru Justitie. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii sa se bucure de foloasele necuvenite. Avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor, trebuie operationalizate institutiile care sa recupereze prejudiciile.

Anul trecut au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere din care 32 demnitari, ceea ce ne arata ca flagelul coruptiei continua sa afecteze societatea noastra. Lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, DNA sa detina un rol central. E nevoie de educatie si prevenire. Lupta anticoruptie trebuie sa capete o componenta educativa. Rezultatele DNA sunt din ce in ce mai bune. Bilantul pe 2015 e o noua dovada, dar activitatea DNA are si un alt efect, care se resimte si se va resimti pe termen lung, la nivel profund: a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor publice si a elitelor. Legea e aceeasi pentru toti. Veti avea in mine un partener. Am convingerea ca veti continua eforturile, astfel incat cetatenii sa aiba sentimentul ca traiesc intr-o Romanie sigura si dreapta. Va urez succes!”, a spus seful statului. Presedintele tarii a fost urmat de premierul Dacian Ciolos, care a luat si el cuvantul.

„In ultimii ani ne-am confruntat cu provocari. Am asistat la captura statului prin intermediul clientelismului si coruptiei. Coruptia a afectat activitea statului si increderea cetatenilor. A devenit clar ca nimeni nu e scutit de respectarea legii si ca incalcarea ei se pedepseste. Raportul MCV noteaza o crestere a numarului de sesizari din partea populatiei. Cresterea increderii e posibila numai printr-o colaborare intre Parlament, Guvern si sistemul judiciar pentru a reseta modul de a face politica si afaceri in Romania. E important ca in perioada urmatoare Romania sa dedice mai multe resurse pentru prevenirea coruptiei. Tinerii de astazi vor innoi clasa politica si administratia publica.

Aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public e afectat de clientelism si coruptie. Asanarea societatii si increderea in stat vor aparea cand vom fi in masura sa prevenim coruptia, nu doar sa o combatem. Teama de a asuma decizii, de multe ori de frica DNA, poate veni si din lipsa de claritate a legislatiei, aici avem de a face si cu o responsabilitate a Legislativului. Luam masuri pentru ameliorarea activitatii de recuperare a prejudiciilor. In iunie, Agentia pentru administrarea bunurilor disponibilizate va fi operationala, care va veni in sprijinul masurilor de inghetare a averilor provenite din coruptie, care s-au ridicat anul trecut la 452 de milioane de euro. Salut eficienta si performanta DNA, precum si increderea cetatenilor. Faptul ca DNA a obtinut o rata a condamnarilor la 90% si reducerea achitarilor de la 10 la 7% indica soliditatea activitatii dvs. Reducerea coruptiei si insanatosirea societatii nu tin doar de DNA, ci de asumarea noastra, la varf si in societate a profesionalismului ca valoare si atitudine”, a spus seful Executivului. Ultimul invitat care a vorbit in cadrul intalnirii a fost presedintele ICCJ, Livia Stanciu.

„Am raspuns cu mare placere invitatiei de a participa si in acest an la bilantul DNA, constituind pentru mine o onoare sa reprezint instanta suprema. Prezentarea raportului de activitate este un moment de importanta deosebita in viata institutionala a oricarui organism public, care isi desfasoara activitatea in interiorul unei societati democratice. Bilantul DNA reprezinta o importanta majora nu doar pentru sistemul de justitie. Raportul reflecta rezultatele pe care le asteapta intreaga societate romaneasca. E bine ca se intampla asa. Consider ca este firesc sa incep interventia mea prin a va adresa dvs, celor care alcatuiesc corpul profesional al DNA, cele mai sincere si calde felicitari din partea instantei supreme pentru activitatile pe care le-ati obtinut si in 2015, pentru ca deja credem ca putem vorbi despre o traditie in munca pe care v-ati asumat-o, de a lupta in linia intai impotriva acestui flagel al coruptiei”, a spus si Livia Stanciu.