Romania detine mai multe pozitii importante in noul Parlament European, rezultat din alegerile care au avut loc la 25 mai, decat in cel precedent.
Astfel, Adina Valean (PPE/PNL) si Corina Cretu (S&D/PSD) ocupa doua dintre cele 14 pozitii de vicepresedinte al PE, comparativ cu mandatul precedent, cand Laszlo Tokes a fost singurul vicepresedinte roman, informeaza voxeurop.eu.
De asemenea, Romania a mai obtinut alte 8 pozitii de vicepresedinte in comisii parlamentare, mandatul fiind de doi ani si jumatate.
Patru dintre acestia sunt socialisti: Dan Nica – Comisia de Control Bugetar, Ioan Mircea Pascu – Comisia de Afaceri Externe, Daciana Sarbu – Comisia de Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, Viorica Dancila – Comisia pentru Agricultura.
Trei sunt populari: Iuliu Winkler (UDMR) – Comisia pentru Comert International, Cristian Preda (PMP) – Subcomisia pentru Drepturile Omului, Siegfried Muresan (PMP) – Comisia pentru Buget.
Acestora li se adauga Mircea Diaconu (independent), care este vicepresedinte al Comisiei pentru Cultura din partea ALDE.
La nivelul grupurilor politice, Victor Bostinaru (PSD) detine un post de vicepresedinte al S&D, iar Marian Jean Marinescu (PDL) este vicepresedinte al PPE.
Cea mai importanta delegatie romana in PE este cea a Aliantei PSD-UNPR-PC, care are 16 eurodeputati. PSD a primit toate functiile parlamentare obtinute de delegatia romana la S&D (cinci) si functia de vicepresedinte S&D.
Pe locul doi se claseaza delegatia romana din grupul PPE, cu 14 deputati impartiti in 4 partide: PDL, PNL, UDMR si PMP.
Avand cel mai mare numar de eurodeputati, PNL a obtinut functia cea mai prestigioasa: vicepresedinte al Parlamentului European, in timp ce PDL a obtinut functia de vicepresedinte al grupului politic, UDMR a obtinut un vicepresedinte de comisie parlamentara, iar PMP doua pozitii de vicepresedinte de comisie parlamentara.
Conform sursei citate, cele mai multe functii obtinute pana acum (negocierile nu s-au incheiat) de eurodeputatii romani sunt mai mult de prestigiu, avand putina influenta asupra activitatii legislative.
Functiile din Parlamentul European sunt negociate in baza unui sistem proportional de puncte plecand de la rezultatele obtinute de partide in alegerile din 25 mai. In prima faza aceste functii sunt negociate la nivelul grupurilor politice, apoi in interiorul grupurilor politice si in final in interiorul delegatiilor nationale intre partidele nationale.