Iata de ce nu ar trebui sa iei suplimente de proteine. Cum se dezechilibreaza organismul si ce se intampla pe termen lung

0
62

Suplimentele de proteine sunt in mare voga, indiferent ca e vorba despre pudra care se dizolva in apa, batoane sau ca le gasesti sub alta forma. E o industrie care infloreste de la o zi la alta. Poti cumpara astfel de produse de oriunde si li s-a dus vestea ca sunt foarte sanatoase si nici nu ingrasa. In plus, refac perfect muschii dupa ce pleci de la sala.

Numai ca lucrurile nu stau chiar asa si a dovedit-o recent un studiu realizat pe soareci. Cercetarea realizata la Universitatea din Sidney a aratat ca, desi suplimentele de proteine sunt excelente pentru formarea masei musculare, tot ele, in final, fac mai mult rau decat bine, reducand speranta de viata, influentand in rau starea de spirit si ducand la surplusul de greutate, arata Science Alert.

Chiar daca studiul a fost realizat pe rozatoare, cercetatorii au concluzionat ca, desi o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati poate fi benefica, mai cu seama pentru functia reproducatoare, pe termen lung, incepand de la mijlocul vietii, apar efecte adverse.

In final, aceasta duce chiar la scurtarea vietii, a explicat autorul studiului, dr. Samantha Solon-Biet, potrivit ziare.com. Apoi, daca chiar se doreste cresterea masei musculare, e important sa nu ne bazam pe acelasi tip de supliment tot timpul, pentru ca echilibrul de amino-acizi este important pentru corp.

In cadrul studiului s-a aratat ca unul dintre efectele consumului acestor suplimente este acela ca pofta de mancare creste mult, ceea ce duce la obezitate si, in final, la o viata mai scurta. In plus, se blocheaza triptofanul (continut de unele alimente, cum ar fi carnea de curcan) care ar trebui sa ajunga la creier, acesta fiind un precursor al serotoninei (hormon care raspunde de starea de bine).

Practic, e vorba de o reactie in lant. Nivelul serotoninei, "hormonul fericirii", scade si atunci creste apetitul. Iar pe masura ce cantitatea de alimente consumate creste, viata se scurteaza. Proteinele ar trebui sa vina la pachet cu carbohidrati, astfel incat triptofanul sa ajunga unde trebuie si sa fie eliberata serotonina. In final, spun cercetatorii, totul sta intr-o alimentatie echilibrata. Jumatate de farfurie ar trebui sa constea in legume, un sfert in carbohidrati si celalalt sfert in proteine, astfel incat organismul sa primeasca tot ce trebuie. J.K.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.