Nu e nici un secret ca pe masura ce anii nostri se aduna in tolba varstei si corpul imbatraneste. Dar cercetatorii ne arata ca putem creste sansele de a ne mentine un creier sanatos chiar si la o varsta inaintata daca adaugam alimente “inteligente” la regimul alimentar zilnic.
Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des.
Afinele ajuta la protejarea creierului impotriva stresului si poate reduce efectele bolilor legate de varsta, cum ar fi afectiunea Alzheimer sau dementa. In plus, dietele bogate in afine imbunatatesc semnificativ capacitatea de invatare si abilitatile motorii. O ceasca de afine pe zi, in orice forma – proaspete, congelate sau uscate – te poate ajuta sa-ti pastrezi vitalitatea pe toata durata vietii.
Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central.
Este greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca si afectiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ capacitatea de invatare.
Afinele lupta si impotriva cancerului. Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene (excelent in remediul cancerului de colon si ficat) si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile de laborator arata ca acei compusi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon si pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observata, de asemenea, o reducere semnificativa (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se gaseste in citrice).