Unirea pentru care militeaza o parte dintre cetatenii Republicii Moldova inseamna razboi civil, a declarat joi seara presedintele prorus Igor Dodon in cadrul emisiunii ''Acces direct" de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizand ca va recurge la ''toate caile legale'' pentru a nu permite lichidarea statalitatii moldovenesti, relateaza vineri portalul Deschide.md.
''Poate ca cineva provoaca acestui lucru intentionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru ca ei inteleg ca pierd alegerile (parlamentare) in toamna si poate ar vrea sa destabilizeze situatia? Trebuie sa fim foarte atenti. Noi examinam detaliat acest lucru'', a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat in prezent la guvernare.
Pentru a rezolva problemei unionismului ''pe cale democratica'', Igor Dodon propune organizarea unui referendum in cadrul caruia cetatenii moldoveni sa fie intrebati ce-si doresc. ''Este clar ca majoritatea covarsitoare va fi pentru pastrarea statalitatii; sa punem punct odata la subiectul acesta'', a declarat Dodon, in opinia caruia guvernantii ''nu vor accepta un astfel de referendum".
Referitor la faptul ca actuala guvernare vrea sa introduca integrarea europeana a Republicii Moldova in Constitutie, Igor Dodon a mentionat ca aceasta nu este altceva decat o actiune de PR. ''Europenii nu au incredere in actuala majoritate parlamentara si in actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finantarea pe domeniul justitiei, nu dau banii pe care i-au promis, critica acest guvern'', sustine el. Si in acest caz, Dodon considera ca ar fi necesar un referendum.
In pofida amenintarilor presedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care in decurs de un an de la instalarea in functie s-a intalnit de opt ori cu seful statului rus Vladimir Putin, si niciodata cu omologii sai din tarile vecine, o noua localitate din Republica Moldova – a noua la numar – si-a oficializat in mod simbolic dorinta de unire cu Romania, relateaza Deschide.md. Satul Gotesti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaratie de Unire cu patria-mama.
''Facem aceasta Unire acum ca o reparatie morala pentru suferintele trecutului si ale prezentului. De la chinul bunicilor nostri, smulsi impotriva vointei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler si a lui Stalin, supusi executiilor, deportarilor si foametei, greutatilor pe care le traim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeasi limba si traditie cu noi pentru ca fiii si nepotii nostri sa se bucure de libertate si prosperitate in viitor, de sanse de implinire pe care generatiile noastre nu le-au avut'', se arata in Declaratia de Unire.
Gestul si decizia alesilor locali fac parte dintr-un proiect initiat de Platforma Civica ''Actiunea 2012''. Initiatorii proiectului se asteapta ca, in acest an, al Centenarului Marii Unirii, in jur de 100 de localitati din Republica Moldova sa adopte o astfel de decizie, fie ea si simbolica, apropiind astfel Unirea celor doua state romanesti, conform Deschide.md.
Alte opt localitati din partea stanga a Prutului au adoptat o Declaratie de Unire similara, incepand cu 23 ianuarie. Este vorba de localitatile Parcova din raionul Edinet, Festelita din Stefan Voda, satul Opaci din raionul Causeni, Ulmu, Bardar si Rusestii Noi, Vasieni si Puhoi din raionul Ialoveni.
Furios, Igor Dodon a cerut pedepsirea factorilor implicati in actiunile ''antistatale, antipopulare si anticonstitutionale'', solicitand convocarea Consiliului Superior de Securitate si tragerea la raspundere a alesilor locali de catre Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) si Ministerul de Interne.
In replica, unii alesi locali care au semnat simbolica Declaratie de Unire au declarat ca au facut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare, potrivit Deschide.md.