Imnul Ungariei, cantat in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe de circa 150 de persoane

0
82

Circa 150 de persoane de etnie maghiara din judetul Covasna au cantat luni dupa-amiaza imnul Ungariei in fata sediului Prefecturii din municipiul Sfantu Gheorghe, in semn de protest fata de sanctionarea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru o manifestatie organizata in luna iunie a.c. in care s-a intonat acest imn, potrivit Agerpres.

Timp de aproape o ora cat au stat in fata Prefecturii, manifestantii au intonat de mai multe ori prima strofa a imnului Ungariei si au rostit rugaciuni. O parte dintre ei au purtat steaguri secuiesti si steagul Ungariei.

Conducerea PCM Covasna a decis sa continue actiunea pe parcursul intregii saptamani, prin urmare oamenii se vor aduna in fiecare dupa-amiaza in fata sediului Prefecturii pentru a intona imnul Ungariei.

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Covasna a anuntat ca de marti se va alatura PCM in organizarea acestor manifestari.

‘Am venit aici si pentru ca inima ma atrage, dar si ca politician, in calitate de presedinte al UDMR si pot sa va anunt ca de maine UDMR sta alaturi de PCM in organizarea acestui eveniment. Intentia noastra este de a fi cat mai multi in fata Prefecturii pentru ca eu cred ca un imn este cel mai apropiat de sufletul unui om si eu sunt mandru ca sunt secui, ca sunt maghiar si sunt mandru de imnul nostru. (…) Simt ca e o rafuiala politica pentru ca maghiarii au votat cum au votat la alegerile prezidentiale si pentru ca UDMR a iesit de la guvernare’, a declarat Tamas Sandor, presedintele UDMR Covasna.

‘De multe ori am spus ca ne-a ajuns cutitul la os, iar o jignire mai mare pentru comunitatea maghiara si pentru natiunea maghiara facuta de prefect, care a spus la investire ca vrea pace si prietenie intre popoare, nu se putea. E o jignire sa nu putem sa ne cantam imnul national care este si un cantec religios al maghiarilor si pe care il canta maghiarimea din toata lumea’, a spus Gazda Zoltan, unul dintre liderii Consiliului National Secuiesc.

Reprezentantii PCM au declarat ca au atacat in instanta sanctiunea.

Prefectul judetului Covasna, Marius Popica a subliniat luni ca amenda nu a fost aplicata pentru intonarea imnului Ungariei, ci pentru nerespectarea legii. El a precizat ca, potrivit HG 1157/2001, imnul national al altor state se intoneaza numai cu prilejul vizitelor, festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international, impreuna cu imnul national al Romaniei, inaintea acestuia, lucru care nu s-a respectat la manifestarea organizata de PCM pe 4 iunie a.c, de Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat si 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfintit destramarea Imperiului Austro-Ungar si unirea Transilvaniei cu Romania.

‘Prefectura nu va interzice niciodata intonarea imnului Ungariei sau al altui stat. (…) E o sanctiune administrativa data organizatorilor, deci nu participantilor, pentru ca nu au respectat legea. (…) Organizatorii pot face contestatie si instanta va hotari. (…) Vreau sa subliniez inca o data ca Prefectura nu a amendat cantarea imnului, ci pe organizatori pentru ca nu au respectat legea, pana la urma traim intr-un stat de drept si oamenii se pot manifesta fara nicio problema, dar cu respectarea legii si simbolurilor statului. (…) Imi cer scuze in mod oficial daca cineva s-a simtit jignit, dar cer ca lucrurile sa nu fie scoase din context’, a declarat prefectul Marius Popica.