Timpul de digestie al alimentelor: secretul care te poate ajuta sa slabesti mai mult – Timpul de digestie al alimentelor – secretul care te impiedica sa slabesti – Ce este digestia, cum se digera alimentele in corpul nostru si un tabel cu timpul de digestie al celor mai uzuale alimente…
Digestia hranei de catre organismele pluricelulare e un proces prin care se realizeaza desfacerea moleculelor mari de hidrocarbonate (polizaharide), grasimi si proteine in molecule mai mici ca mono-, dizaharide, acizi grasi, aminoacizi, di- si tripeptide, rezultand energie si, pe de alta parte, substante necesare sintezei tesuturilor organismului.
Astfel, se poate deosebi:
o digestie intracelulara, in vacuolele digestive din cadrul celulei
o digestie extracelulara, in afara celulelor pe traiectul digestiv intestinal
Cum functioneaza digestia?
La om procesul de digestie incepe in gura, se continua apoi in stomac (gaster), intestinul subtire cu segmentele: duodenum, jejunum si ileum (absorbtia hranei producandu-se numai la nivelul intestinului subtire).
1. In gura hrana este triturata mecanic cu ajutorul dintilor si amestecata cu saliva, care asigura alunecarea bolului alimentar prin esofag (Oesophagus) in stomac.
Saliva este produsa de catre glanda parotida (Glandula parotidea), glanda sublinguala (Glandula sublingualis) si glanda submandibulara (Glandula submandibularis), secretia salivara contine enzima ptialina (amilaza salivara) care desface moleculele mari de polizaharide in molecule mai mici de olihgozaharide (de exemplu desface amidonul in maltoza).
2. In stomac este un mediu acid (pH 2), prin acidul clorhidric produs de mucoasa gastrica, la acest nivel se distrug germenii infectiosi si se produce denaturarea proteinelor, pepsina desface moleculele de proteine in molecule mai mici de peptide, sau colagenul (parte componenta esentiala a tesutului conjunctiv).
De asemenea in stomac este factorul care contribuie la favorizarea vitaminei B12 la nivelul ileumului. Prin miscarile peristaltice ale stomacului hrana partial digerata (Chymus) va fi dirijata spre orificiul piloric (M. sphincter pylori) de unde ajunge in duoden.
3. Intestinul subtire este segmentul cel mai important de absorbtie a hranei, in duoden aciditatea produsa de sucul gastric este neutralizata prin bila (produs de ficat), si secretia pancreasului (amilaza pancreatica).
De asemenea in intestinul subtire este continuat procesul de digestie din gura prin desfacerea mai departe a zaharidelor prin enzimele lactaza, maltaza, sucraza in molecule si mai mici de glucoza, fructoza, galactoza si manoza, molecule care pot fi deja absorbite prin peretele intestinului subtire.
Proteinele partial digerate in peptide vor fi descompuse de enzima peptidaza (tripsina, chimotripsina si carboxipeptidaza) in aminoacizi care la fel pot fi absorbite prin peretele intestinal.
Grasimile sau lipidele care apar sub forma de picaturi vor fi la inceput emulsionate de bila si lecitina in solutii cu particule mai mici, care vor fi descompuse de enzima lipaza in acizi grasi (monogliceride) care pot traversa peretele intestinal care este lipofil.
Numai 80 % din hrana este valorificat de organism prin procesul de digestie, absorbtia se produce printr-un proces de difuzie favorizata de asa numita pompa osmotica a ionilor de sodiu si potasiu (Na+, K+) care functioneaza prin diferenta de concentratie din sange fata de continutul intestinal.
4. Intestinul gros (Intestinum crassum), in care este resorbit 19 % apa din resturile de hrana nedigerate sosite din intestinul subtire, aceste resturi fiind apoi eliminate prin rectum si apoi anus.
5. Durata digestiei la om poate dura, dupa natura hranei, intre 33 si 42 de ore. Resturile ajunse in rectum pot ramane pana la 5 zile, unde de fapt nu mai are loc nici un proces de digestie.
Timp de digestie alimente uzuale