In Italia, dupa gratiere, s-a triplat numarul infractiunilor, arata APADOR-CH

0
132

Gratierea ar putea duce la cresterea numarului infractiunilor daca analizam tarile in care masura a fost deja aplicata.

In Italia, dupa gratiere, numarul infractiunilor s-a triplat, a declarat avocatul Nicoleta Popescu, de la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki sustine ca, de exemplu, pentru Digi 24.

„A veni cu o masura de gratiere nu e solutia. S-a demonstrat ca aceasta solutie pe termen scurt nu produce efecte care sa duca la decongestonarea sistemului. In Italia s-a dovedit ca recidiva a fost de 50%, a crescut de trei ori numarul infractiunilor. In Romania, recidiva e de 75%. Dupa o anumita perioada, 75% se vor intoarce in penitenciar prin fapte noi penale”, a spus aceasta.

De asemenea, avocatul a precizat ca Italia a prezentat si alte masuri pe langa gratiere. „Statul a fost obligat sa mearga in fata CEDO cu un pachet de masuri. In el nu poate sa se gaseasca doar gratierea. Au existat masuri alternative: bratara electronica, masuri complementare: expulzarea strainilor”, a mentionat Nicoleta Popescu.

Avocatul a discutat si despre implicarea CEDO in tot acest subiect, adaugand ca acest lucru nu reprezinta o urgenta.

„Presiunea CEDO nu necesita urgenta. Daca vom avea hotararea pilot impotriva Romaniei pe conditiile de detinere, asa cum e mentionat in nota de fundamentare pe gratiere, se justifica ca ar urma ca detinutii sa fie eliberati si noi sa le platim despagubiri. In niciun caz, fals! O hotarare pilot impotriva Romaniei nu atrage niciuna din aceste sanctiuni”, a spus Nicoleta Popescu.

Aceasta a sustinut ca inca din 2012 CEDO a atras atentia Romaniei ca exista o problema in sistem si ca intrebarea este de ce acum totul este o urgenta si a facut o comparatie cu alte tari din Europa.

„Cel mai aglomerat sistem penitenciar este de 148%, al Ungariei. Franta are supraaglomerare de 113%, Romania de 103%. In nicun caz nu putem discuta despre urgenta”, a punctat avocatul.

Amintim ca in urma cu doua saptamani, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe site-ul Ministerului Justitiei. Au urmat reactii de dezaprobare din partea reprezentantilor magistratilor si societatii civile, culminand cu proteste in strada in Bucuresti si numeroase orase din tara.

Si pentru duminica aceasta se anunta noi proteste in Capitala si cateva orase.