duminică, 10 decembrie, 2023

In sarcina: ce sa nu lipseasca din meniul tau

Distribuie:

Publicat:

Cand esti insarcinata, mananci pentru doi. Nu cantitatea este importanta, caci abia din trimestrul al doilea de sarcina ai nevoie de 300 de calorii in plus, pentru a sustine dezvoltarea bebelusului, ci calitatea hranei pe care o consumi conteaza. Uite cateva alimente pe care este bine sa le introduci in meniul tau de sarcina.

Uleiul de masline presat la rece si uleiul de rapita – sursa de acizi grasi esentiali Omega-3, foarte importanti in functionarea celulelor si pentru dezvoltarea creierului si vazului viitorului bebelus.

Ouale – o importanta sursa proteine (esentiale pentru cresterea la propriu a fatului), ouale contin si colina, omega-3, zinc si luteina. Atentie insa la sursa de provenienta a oualor, pentru a preveni contaminarea cu Salmonella.

Seminte de dovleac si de floarea soarelui – crude, aceste seminte sunt bogate in acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, dar si in magneziu, vitaminele A, B, D, E si K, calciu, fier, potasiu si zinc.

Iaurt – contine calciu si foarte multe proteine, care contribuie la dezvoltarea oaselor si cresterea fatului.
Ai grija la acidul folic!

Cereale integrale – bogate in fibre si vitamine din grupul B, care elibereaza incet carbohidratii, conferind mai multa energie organismului. Cereale reprezinta si o sursa importanta acid folic si fier. Acidul folic trebuie administrat zilnic in sarcina, pentru a preintampina aparitia defectelor tubului neural, defecte la nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a maduvei spinarii. Intre 4000 si 6000 de UI (unitati internationale) de vitamina D sunt necesare pe toata durata sarcinii si atunci cand alaptezi. Inca inainte de a ramane insarcinata ai nevoie de 400 micrograme de acid folic.

Dovleac si cartofi dulci – legume bogate in calciu, vitamina C, vitamina A si meniu sarcinabetacaroten. Vitamina A este esentiala in sarcina, pentru buna dezvoltare a celulelor, a oaselor, pielii, ochilor si dintilor bebelusului, dar si pentru buna functionare a sistemului imunitar al viitoarei mamici. Un nivel insuficient de vitamina A poate determina nasterea prematura

Broccoli – bogat in acid folic, calciu si magneziu, care sunt esentiale pentru buna dezvoltare a oaselor.

Prune si caise uscate – o gustare delicioasa, care furnizeaza cantitati importante de fier, acid folic, potasiu, calciu si magneziu si te ajuta sa previi constipatia, o problema in sarcina.

Banane – sursa de potasiu, ajuta la reglarea nivelului de fluide din corp. Mentinerea echilibrului hidric este foarte importanta in sarcina, cand trebuie sa consumi mai multe lichide decat de obicei, pentru ca volumul de sange se mareste (ca sa poata sustina dezvoltarea placentei si sa poata transporta spre bebelus nutrientii de care acesta are nevoie).

Fructe de padure – bogate in vitamina C si antioxidanti, ajuta la fixarea fierului in organism si protejeaza organismul de raceli si infectii, periculoase in sarcina.

Sursa: Unica.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img