Ambasada Romaniei din Budapesta a fost atacata de mai multi unguri extremisti, care fac parte din gruparea „Miscarea celor 64 de Comitate”, scrie deputatul PMP, Marius Pascan, pe pagina sa de Facebook. Huliganii au acoperit stema aflata pe Ambasada Romaniei de la Budapesta cu un steag al Tinutului Secuiesc.
Incidentul a fost relatat de deputatul PMP, care a postat si cateva fotografii de la incident:
"Un nou gest provocator si agresiv la adresa Romaniei: in noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din ,,Miscarea celor 64 de Comitate" din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei Romaniei de la Budapesta cu insemnul secuiesc.Nadajduiesc ca autoritatile Romaniei sa nu ramana intr-o expectativa lasa si sa reactioneze cu fermitate, pe cale oficiala, solicitandu-i premierului Ungariei, Viktor Orban, sa ofere cuvenitele reactii si aplicarea sanctiunilor legale. Astfel de actiuni sunt periculoase si se pot amplifica si radicaliza daca nu sunt stopate din fasa. Dar poate ca exista un interes chiar din partea Budapestei in a tensiona artificial relatiile bilaterale cu tara noastra si nu vad, chiar intr-o astfel de perspectiva, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, in anul Centenarului Marii Uniri." , a scris deputatul pe Facebook.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis partii maghiare un raspuns dur, in care arata ca autoritatile romane au datoria de a asigura respectarea Constitutiei.
Raspunsul MAE roman catre ministerul de Externe de la Budapesta arata ca Romania este un „stat unitar, suveran si indivizibil” si ca gestul organizatiilor maghiare privind autonomia sunt „regretabile”.
Intr-un comunicat al diplomatiei de la Bucresti se arata ca: „Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de mesajele transmise de autoritatile de la Budapesta in contextul convocarii ambasadorului roman la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. si face urmatoarele precizari:
Declaratiile facute de Prim-ministrul Romaniei atrag atentia asupra responsabilitatii pe care o au autoritatile centrale si locale din tara noastra pentru asigurarea respectarii legii, fara a avea valente etnice, anti-maghiare si puncteaza, in primul rand, necesitatea respectarii ordinii constitutionale si de drept din Romania, stat unitar, suveran si indivizibil .
Semnalam, totodata, faptul ca dezbaterea in spatiul public pe acest subiect survine in contextul in care initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic, s-au multiplicat in ultima perioada, culminand cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezolutiei comune a organizatiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.
Aceste demersuri, pe o tema care tine strict de ordinea constitutionala a Romaniei si asupra careia s-au pronuntat anterior atat factorii politici cat si instanta constitutionala din Romania, nu contribuie la mentinerea unui spirit de convietuire interetnica armonioasa si nici la progresul in relatia bilaterala.
Astfel de gesturi sunt cu atat mai regretabile cu cat ignora, in mod deliberat, masurile substantiale adoptate de-a lungul timpului de autoritatile romane in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii maghiare din Romania, corespunzand celor mai inalte standarde de protectie in materie, angajament pe care Romania si-l mentine si pe care il va urmari in mod constant in toate politicile sale.
MAE dezavueaza orice provocari de aceasta natura, mai ales in anul in care Romania isi propune sa sarbatoreasca Centenarul Marii Uniri intr-un spirit de unitate, toleranta si respect reciproc intre toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora. MAE isi exprima increderea ca relatiile romano-ungare vor avea in continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentati de Tratatul politic de baza si Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic pentru Europa in secolul XXI si se vor dezvolta in spiritul valorilor europene”.