Increderea in sine se formeaza din copilarie. Iata ce recomanda psihologii parintilor

0
81

Grija cu care ii tratam pe copiii nostri isi poate pune amprenta pe felul in care ei se vor comporta atunci cand vor fi adulti. Psihologii spun ca 85% din abilitatile sociale ale unui adult sunt construite pana la varsta de 5 ani. De aceea, este foarte important ca parintii sa fie atenti la dezvoltarea afectiva a celor mici.

De obicei, oamenii se blocheaza afectiv in copilarie sau adolescenta, in urma unor traume sau prin educatie. In copilarie, o trauma poate fi orice forma de abuz fizic sau emotional. In ceea ce priveste abuzul emotional, cel mai des acesta se manifesta impunerea unei educatii prin frica sau amenintari fizice.

„Blocajul afectiv poate sa apara si in urma unei educatii rigide, restrictive. Nu luam in considerare parinti marcati de o tulburare de personalitate, dar, de exemplu, un parinte perfectionist isi va bloca cu siguranta afectiv copilul. Il va bloca deoarece ii va impune tot timpul reguli de conduita la extrem”, explica dr. Anca Kosina, psiholog si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic si tratament.

Perioadele de opozitie si de gratie
Cresterea stimei de sine este o componenta esentiala a dezvoltarii afective la copii. In primii 3 ani, copiii invata autonomia si sa aiba incredere in cei ce au grija de ei. Urmeaza apoi asa-numitele perioade de opozitie, de la 3 la 4 ani, si de gratie de la 4 la 5 ani.

Perioada de opozitie reprezinta nevoia afirmarii personalitatii. Copilul, bazandu-se pe relativa independenta si autonomie nou castigata, are nevoie sa arate ca este diferit de ceilalti.

Perioada de gratie este cea in care copilului ii place sa se dea in spectacol. Daca cel mic nu este ajutat atunci cand are nevoie, daca nu invata sa faca diverse lucruri, el nu va avea incredere in sine, in cei ce se ocupa de el, si mai tarziu in oameni. Daca nu devine autonom, daca nu este lasat sa faca greseli sau este criticat, se va simti rusinat si va incepe sa se indoiasca de abilitatile lui.

In cazul adolescentilor, dezvoltarea increderii in sine se poate face prin sprijinirea copilului sa isi asume noi responsabilitati (organizarea unor activitati extra-scolare, un job part-time). Este un mijloc excelent de a intari increderea in sine, ceea ce, pe termen lung, il va ajuta sa isi rezolve singur problemele.

Ca parinte, iti poti ajuta copilul sa invete cum sa isi rezolve singur problemele, lucrand impreuna pentru identificarea punctelor sale tari si depasirea limitarilor. Apoi il poti incuraja sa isi stabileasca scopuri pentru care sa isi foloseasca atu-urile, concentrandu-se pe acele aspecte la care este bun, la care se simte sigur pe el.

Sfaturi pentru dezvoltarea increderii in sine
Psihologul Anca Kosina ne da cateva sfaturi ce pot contribui benefic la evolutia increderii copiilor in fortele proprii:
1. Punctati mai mult succesele decat esecurile.
2. Incercati sa-i incurajati pe copii cat mai des si permiteti-le independenta.
3. Oferiti-le libertatea de a gresi, discutand cauzele si consecintele, pentru ei si pentru cei din jur.
4. Iubiti-i neconditionat, dar puneti limite.
5. Fiti disponibil, ascultati-i atunci cand au nevoie, permiteti explorarea si incurajati intrebarile.
6. Evitati ironia, ridiculizarea.
7. Observati ce calitati au si ajutati-i sa-si dezvolte talentele.

„Copiii au nevoie de modele, asa ca in primul rand incercati sa practicati dvs. insiva ceea ce le cereti, fiti un model bun!”, spune psiholog Anca Kosina.

sursa: jurnalul.ro