Jurnalistul de investigatii Sorina Matei scoate la iveala informatii bomba despre influenta pe care inculpati de renume ai Romaniei o exercita in cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii. Potrivit unei anchete postate pe blogul personal, nu mai putin de 9 companii sau institutii, dar si persoane care au angajat pe teritoriul SUA companii celebre de lobby, de avocatura sau de comunicare pentru a-si promova si sustine interesele in Camera Reprezentantilor, in Senatul SUA sau alte structuri ale administratiei americane. Pentru toate acestea au scos din conturi bani grei: peste 3 milioane de dolari, sustine jurnalista.
„Dintre acestea se distinge compania Gabriel Resources LTD, controlata de miliardarul israelian Benyamin/Beny Steinmetz care a platit in Congresul SUA activitati de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere in Romania. In plus, societatea de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a platit pana acum 370.000 de dolari pentru activitati de lobby referitoare la „suprematia legii” in Congresul SUA, Rompetrol –800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari si Dan Adamescu, prezentat in Congresul SUA ca “prozonier/detinut politic in Romania”, a platit 130.000 de dolari. O parte dintre acestia si-au platit lobby in Congresul SUA inainte de a fi investigati de autoritatile judiciare din Romania (Gabriel Resources LTD/Beny Steimnetz, Grampet SA/Gruia Stoica) insa altii si-au comandat activitatile de lobby in Congres dupa ce autoritatile judiciare din Romania au declansat investigatii penale (Tuca Zbarcea& Asociatii/avocat partener Robert Rosu, Rompetrol/ Dinu Patriciu, Dan Adamescu).” , scrie Sorina Matei.
Potrivit datelor scoase la iveala de jurnalista Sorina Matei, „in perioada 25 Aprilie 2007- 20 Octombrie 2014, compania canadiana cu sediul la Londra, Gabriel Resources LTD, a angajat doua companii de lobby si avocatura- Dutko Worldwide LLC si Covington & Burling LLP– pentru “promovarea intereselor miniere ale lui Gabriel Resources in Romania”, “dezvoltarea unei mine de aur in Romania” si “minerit” in conditiile in care “Gabriel Resources LTD detine 80,69% din Rosia Montana Gold Corporation, care dezvolta o mina de aur in Romania”. Compania este controlata de nimeni altul decat miliardarul isreaelian Beny Steinmetz, care are o avere estimata in 2014 la 3,5 miliarde dolari. In prezent, miliardarul este arestat la domiciliu de catre autoritatile israeliene. Un alt exemplu de afacerist celebru care si-a cumparat influenta in cadrul Congresului SUA este si Dan Adamescu. Mai exact, Adamescu si-ar fi platit lobby in Congresul SUA de 130.000 de dolari ca “prizonier politic din Romania”.
„Omul de afaceri roman, Dan Adamescu, a angajat, ca cetatean privat, pe 18 August 2014, firma americana de comunicare de criza, PR si media relations, MSLGroup Americas Inc/Qorvis MSL Group ca sa-si faca lobby in Congresul SUA pentru “cresterea gradului de constientizare a situatiei lui Dan Adamescu, detinut politic in Romania”. In toate cele 7 rapoarte de lobby depuse in Congresul SUA, firma de comunicare l-a prezentat pe omul de afaceri Dan Adamescu astfel: “Dan Adamescu, identificat in forma LD-1, este prizonier/ detinut politic in Romania” si toate rapoartele de lobby au vizat “cresterea gradului de constientizare a situatiei lui Dan Adamescu, detinut politic in Romania”, scrie Sorina Matei.
Chiar si Dinu Patriciu, prin grupul Rompetrol ar fi angajat firme de lobby. Initial, in iunie 2005, firma BGR Government Affairs a fost contractata pentru a desfasura activitati de lobby legate de companie in Congresul SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Trezoreriei SUA, US Trade Representative si Consiliul de Securitate Nationala al SUA. „Ulterior, pe 29 August 2007, grupul Rompetrol a mai angajat o firma de consultanta – Williams Mullen Strategiesdin Washington DC- pentru a-i face lobby in interiorul administratiei americane si in Congres pe probleme de legislatie, imagine a companiei, relatii guvernamentale si consiliere strategica, toate activitatile de lobby ale Grupului Rompetrol finalizandu-se pe 1 Decembrie 2008.”, conchide Sorina Matei.