Polenul este recomandat sa fie introdus in alimentatia persoanelor obosite fizic si intelectual, persoanelor aflate in convalescenta, viitoarelor mame, batranilor si copiilor. Unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare, polenul are in compozitia sa proteine, intreaga gama de aminoacizi, zahar, minerale si vitamine, substante hormonale, grasimi nesaturate (benefice oraganismului), acizi nucleici, arome si apa. Cu un continut de grasimi foarte scazut, polenul contine cu 50% mai multe proteine decat carnea de vita, mai multi aminoacizi decat ouale sau produsele lactate. Polenul contine de 20 de ori mai multa vitamina A decat morcovul, si tot asemenea provitamina A. Un gram de polen contine suficienta rutina pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul crierului, inimii sau retinei. Dintr-o 100 g de polen se obtin atatia aminoacizi esentiali ca din 1/2 kg carne de vita sau din 7 oua. Cu 30 g polen se poate asigura tot necesarul zilnic de aminoacizi.
Polenul de albine contine 22 de aminoacizi iar dintre cele 18 vitamine aflate in compozitia sa, cele mai importante sunt: provitamina A, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12 si vitaminele C, D, E, F, H, K, PP si acidul folic, acidul pontotenc, biotina, lecitina si rutina.Pe langa vitamine si aminoacizi, polenul mai contine si 25 de minerale, printre care: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, cupru, iod, zinc, sulf, siliciu, clor, molibden. Este bine de stiut ca polenul granulat (granulele de polen uscat) se pastreaza maximum 12 luni (de preferinta 6) in borcane de sticla colorata, care se pot inchide ermetic, pentru a nu se umezi (polenul umed este toxic) si pentru a nu dezvolta acarieni. La 6 luni de la recoltare, proprietatile biologice ale polenui se reduc la jumatate, iar la 12 luni acestea dispar complet.
Persoanelor care vor sa inceapa pentru prima data o cura cu granule de polen, le este recomandat sa inceapa cu o lingurita de produs, dimineata, inainte de masa, pe stomacul gol, mestecand foarte bine, pentru ca enzimele din saliva sa poata actiona asupra produsului, facilitand astfel absorbtia tuturor elementelor benefice din compozitia polenului. Timp de 8 zile se ia o lingurita rasa de polen, ca mai apoi, in urmatoarele 7 zile cantitatea sa se mareasca, luandu-se cate o lingurita cu varf de polen. in cea de-a treia saptamana se ia cate o lingura rasa de polen, iar din cea de-a 21-a zi se va lua, pana la terminarea curei, o lingura cu varf. Cura dureaza aproximativ 2 luni.
O alta varianta de cura cu polen spune ca inainte de a fi consumat, pentru a usura absorbtia in tubul digestiv, granulele de polen trebuiesc dizolvate in apa cu suc de lamaie, intr-un suc fresh, bors sau kefir. Pentru 30g de polen este recomadat 150ml lichid, iar dizolvarea sa dureze minim 20 de minute. Specialistii recomanda inceperea curei de polen cu doze mici, de 10 grame (2 lingurite rase), dupa masa, ca mai apoi, sa fie crescuta progresiv cantitatea. Persoanele foarte active sau cele suprasolicitate fizic sau intelectual pot consuma pana la 50 si 100 g/zi. Dupa o perioada de acomodare de cateva saptamani (perioada difera de la persoana la persoana, in medie, intre 3 si 5 saptamani), se poate trece la administrarea pe stomacul gol, de preferat dimineata, pentru ca polenul este tonic si energizant, administrarea lui seara nefiind recomandata.
Cura cu polen dureaza minimum doua saptamani in care se consuma 10-30g polen pe zi. Se fac 3-4 cure pe an, de preferat, cate o luna la fiecare inceput de trimestru. in caz ca va simtiti rau, intrerupeti imediat cura si adresati-va medicului dumneavoastra pentru un consult. Polenul este contraindicat celor care sufera de obezitate, exces de colesterol si lipide in sange, diabet zaharat, adenom de prostata, hiperfunctii hipofizare, hiperfunctii tiroidiene, suprarenale si testiculare, hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroza cerebrala avansata si manie, si, bineinteles, persoanelor alergice la polen. Administrarea indelungata, fara pauze, a polenului poate provoca tulburari hormonale.