Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 9 ani

0
51

Vești îngrijorătoare astăzi de la BNR. Indicele ROBOR la șase luni a crescut la cle mai mare nivel din ultimii nouă ani. Acesta a mai avut o valoare asemănătoare în anul 2013, la data de 2 iulie.

Cât este ROBOR la 6 luni și cum îi afectează valoarea pe românii cu rate

Indicele ROBOR la şase luni este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a ajuns astăzi la valoarea de 4,82%. Vineri valoarea sa era de 4,81%.  ROBOR la 6 luni a mai avut această valoare în 2 iulie 2013.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat astăzi la valoarea de 4,70, însă la începutul anului era cotat la 3,02%. Valoarea este uriașă dacă luăm în considerare faptul că la începutul anului 2021 ROBOR la 3 luni era situat la valoarea de 1,98%.

Creșterea ROBOR a început să fie tot mai mare din data de 24 februarie, când Rusia a atacat pentru prima oară Ucraina. De atunci și până în prezent ROBOR a continuat să crească și să îi pună în încurcătură pe românii cu credite la bancă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,88% de la 4,87% în şedinţa anterioară.

În condițiile date și având în vedere că Banca Națională a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%, indicele ROBOR are șanse să atingă pragul de 6% până la finalul anului 2022.

Asta înseamnă că majoritatea românilor care au credite în lei vor avea de plătit rate mult mai mari. Cei mai afectați sunt cei care au împrumuturi raportate la ROBOR. În aceste condiții tot mai mult români au restanțe la plata ratelor, iar specialiștii recomandă refinanțarea creditelor c aunică soluție. Aceasta ar fi o variantă pentru ca ratele să rămână la o valoare decentă, pe care clientul să o poată achita.

a crescut robor

rate

robor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.