Infrangere pentru DIICOT! Controversatul medic Mihai Lucan, scapat de magistrati

0
83

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis control judiciare si incetarea masura arestului la domiciliu pentru fostul manager al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Mihai Lucan, vizat intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste cinci milioane de lei. In plus, el poate profesa si in spitalele de stat.

Medicul Mihai Lucan se afla in arest la domiciliu din 12 ianuarie, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, care a decis atunci inlocuirea masurii controlului judiciar.

In aceasta saptamana, deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a scos la iveala acest caz, facand mai multe plangeri impotriva lui Mihai Lucan, a mers din nou la DIICOT, spunand ca are dovezi ca medicul a facut trafic cu organe la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.

"Am adus in fata procurorilor noi probe zdrobitoare despre traficul de organe practicat de Mihai Lucan si mafia lui. Chiar in interiorul Institutului de Urologie si Transplant Renal exista registre medicale care atesta faptul ca domnul Herlea si domnul Ivascu si-au vandut rinichii. Mai mult, profesorul Lucan a mintit in fata anchetatorilor, spunand ca acei pacienti, pentru ca asa erau considerati in clinica, ar fi intrat cu afectiuni urologice. De fapt, s-au intocmit niste acte false, niste diagnostice false, care ascundeau de fapt adevarata intentie a profesorului Lucan, adica aceea de a lua acei rinichi si de a-i trafica la cetatenii straini pe care i-a indicat Iulian Iacob in autodenuntul din 2005”, a sustinut Ungureanu.

El a sustinut ca la Institutul de Urologie si Transplant Renal au existat ;i cazuri de trafic cu organe de la donatori aflati in moarte cerebrala.

In 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu – Sanpatreanu, si directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii DIICOT, pentru delapidare si constituirea unui grup infractional organizat. In 22 decembrie, magistratii Tribunalului Bucuresti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a fostului sef al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj si a fiului acestuia, hotarand sa fie plasati sub control judiciar. Decizia a fost contestata de procurori.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privata fara acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost tratati 159 de pacienti, findu-le percepute sume cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie.

Procurorii DIICOt spun ca reprezentantii institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 – 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

"Astfel, in perioada 2007 – 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient", mentionau procurorii DIICOT.

Conform DIICOT, o alta modalitate de delapidare a Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea preoperatorie si postoperatorie a pacientilor operati in cadrul clinicii medicale private. De asemenea, o alta modalitate de delapidare a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand unei societati comerciale. "Contravaloarea serviciilor medicale prestate de catre persoana vatamata nu a fost achitata, respectiv, analize medicale ale tesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacientii asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, in conditiile in care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului", mai arata DIICOT.