Insuficiență respiratorie: Din ce cauză apare și cum se poate trata

0
70

Insuficiența respiratorie este o afecțiune în care sângele nu are suficient oxigen sau are prea mult dioxid de carbon. De ce apare și cum se tratează?

Ce este insuficiența respiratorie?

Respirația este esențială pentru viața însăși: inspirăm oxigenul din aer în plămâni și expirăm dioxidul de carbon, care se formează în corp ca gaz rezidual. Oxigenul trebuie să treacă din plămâni în sânge pentru ca țesuturile și organele să funcționeze corect.

Insuficiența respiratorie este o afecțiune gravă care se dezvoltă atunci când plămânii nu pot introduce suficient oxigen în sânge, potrivit doc.ro. Acumularea de dioxid de carbon poate dăuna, de asemenea, țesuturilor și organelor și poate afecta în continuare oxigenarea sângelui, având ca rezultat livrarea lentă de oxigen către țesuturi.

Insuficiența respiratorie acută apare rapid și fără prea multe avertismente. Este adesea cauzată de o boală sau vătămare care afectează respirația, cum ar fi pneumonia, accidentul vascular cerebral, o leziune a plămânului sau a măduvei spinării ori supradozajul cu opioide. Afecțiunea necesită tratament de urgență.

Însă insuficiența respiratorie se poate dezvolta și lent, iar în acest caz se numește insuficiență respiratorie cronică. Simptomele includ dificultăți de respirație, oboseală extremă, scăderea capacității de a face exerciții fizice și somnolență.

COntinuarea pe exquils.ro