Insula Serpilor, locul interzis din Marea Neagra. Secretele taramului legendar al anticilor, pierdut de romani in Al Doilea Razboi Mondial

0
96

Insula Serpilor, din Marea Neagra, a fost interzisa vreme indelungata exploratorilor, iar stancile sale au ramas astfel inconjurate de numeroase mistere.

Aflata in Marea Neagra, la circa 45 de kilometri de tarmurile Romaniei si Ucrainei, Insula Serpilor a ramas un loc legendar, plin de mistere. Iata cateva curiozitati despre ea:

De ce se numeste Insula Serpilor

In timpurile antice, se spune ca insula a fost locuita numai de pasari si serpi de mare, de la acestia din urma provenindu-i numele ulterior. Insula a fost numita si Leuke (alba in greaca), deoarece are o asemanare cu calcarul alb al Dobrogei. Grecii au numit insula Fidonisi, sau Insula Sarpelui, in timpul cand aceasta s-a aflat sub ocupatia Imperiului Otoman. Desi se intinde pe 17 hectare, Insula Serpilor este un loc neprimitor, din cauza reliefului si solului ei. Insula din marea Neagra este formata din gresii dure si silicoase si nu are izvoare de apa dulce. Este saraca in vegetatie si fauna, iar printre animalele care au populat-o s-a numarat naparca sau sarpele de casa. Unii istorici au sustinut ca serpii ar fi fost starpiti de pe insula, in a doua parte a secolului XX, cand aici ar fi fost cantonate trupe sovietice.

Locul unor temple antice

Un templu inchinat eroului mitic Ahile ar fi existat pe Insula Serpilor, potrivit unor istorici si arheologi. Sapaturile arheologice derulate pe insula au fost rare si nu au avut rezultate consistente. Izvoarele scrise din Antichitate dezvaluiau ca pe stancile unei insule aflate la gurile Dunarii, identificata de unii autori drept actuala Insula a Serpilor, a fost cladit un templu inchinat zeului Apollo. Istoricii antici afirmau ca aici au fost aduse ramasitele pamantesti ale eroilor Iliadei, Achile si Patrocle, pentru a fi pastrate intr-un mausoleu, iar locul se numea insula Leucos sau Leuke. O alta legenda, relatata de Filostrat, informa ca eroul grec Ahile le-ar fi nimicit pe amazoane pe insula Leuce. Locul sacru din Antichitate a mai aparut in folclorul romanesc sub numele de Biserica cu noua altare. A ramas insa un mister modul in care au disparut vestigiile templului antic mentionat, daca intr-adevar Insula Serpilor ar fi fost legendara insula Leuce. Putine ramasite arheologice din secolele IV-V i. Hr. au fost descoperite aici.

Insula Serpilor s-a aflat pana in 1947 in componenta Romaniei. In Al Doilea Razboi Mondial, intre 1941 si 1944, baza militara romaneasca infiintata aici a fost supusa numeroaselor bombardamente sovietice. In cele din urma, in august 1944 insula a fost ocupata de sovietici, care au infiintat aici o unitate de supraveghere maritima si aeriana, prevazuta cu antene radar iar din 1948 a intrat in cadrul Uniunii Sovietice, potrivit unui protocol secret intre reprezentantii celor doua state. La scurt timp, insula a fost transformata intr-un complex militar, unde au fost amplasate radare de mare putere si cu o raza mare de actiune, apoi statii de bruiaj si de ascultare a convorbirilor. Sovieticii au instalat cabluri telefonice subacvatice care faceau legatura insulei cu Odessa si au amenajat locuri de acostare pentru nave. Marinarilro nu le era permis sa se apropie de insula. Dupa 1990, Insula Serpilor a fost disputata de Ucraina si Romania, la Curtea Internationala de Justitie, considera ca insula Serpilor este relevanta pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre. in prezent ea este parte a raionului Chilia al regiunii Odessa din Ucraina.

In vecinatatea Insulei Serpilor s-ar fi aflat un Triunghi al Bermudelor, loc al disparitiilor misterioase. O legenda spune ca la 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au disparut acolo. O alta disparitie misterioasa s-a petrecut mult mai recent, in 1990, cand un mic aparat de zbor grecesc a disparut la numai 30-40 km de tarmul romanesc. In apropierea insulei, in 2008, 12 militari ucraineni au murit intr-un accident aviatic, dupa ce elicopterul cu care se deplasau din Odessa cater insula s-a prabusit. Nu departe de Insula Serpilor, pescarii au observat un fenomen neobisnuit, cel al „marii care arde”. Acesta are insa o explicatie stiintifica. Activitatile seismice, care au si condus la aparitia produc turbulente majore, care duc la invadarea fundului marii. Hidrogenul sulfurat care exista pe fundul marii ajunge la suprafata si, in concentratie mare, se autoaprinde.