Amazon a anunţat marţi contracte fără precedent cu trei companii specializate în lansări spaţiale, inclusiv Arianespace din Europa, pentru 83 de misiuni de amplasare pe orbită a câteva mii de sateliţi din constelaţia sa destinată internetului de mare viteză, informează AFP.
Optsprezece dintre aceste lansări vor fi efectuate de Ariane 6 de la Arianespace, o cifră "absolut masivă", care va permite triplarea aproape a comenzilor pentru viitorul lansator, au indicat companiile în marja unui congres spaţial din Colorado (vestul Statelor Unite).
Gigantul american al comerţului online, care se diversifică în special în servicii informatice, a oficializat marţi dimineaţă "semnarea unor acorduri cu Arianespace, Blue Origin şi United Launch Alliance (ULA) pentru furnizarea de servicii de lansare de sarcini grele, în cadrul Proiectului Kuiper, o iniţiativă a Amazon ce vizează creşterea accesului global la bandă largă printr-o constelaţie de sateliţi pe orbita terestră joasă", la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri, potrivit Agerpres.ro.
"Contractele prevăd până la 83 de lansări pe o perioadă de cinci ani, permiţând Amazon să implementeze cea mai mare parte a constelaţiei sale de 3.236 de sateliţi", a precizat compania într-un comunicat, revendicând "cea mai mare achiziţie comercială de lansatoare din istorie".
ULA a obţinut cele mai multe contracte, cu 38 de lansări. Acest joint-venture între giganţii americani Boeing şi Lockheed Martin, care operează de la Cape Canaveral în Florida (sud-est), va investi pentru a dispune de o a doua platformă pe acest sit emblematic în istoria spaţială şi care va permite "operaţiuni cu cadenţă ridicată" pentru lansatorul său greu Vulcan Centaur.
La rândul său, Blue Origin, care la fel ca Amazon a fost fondată de miliardarul Jeff Bezos, a primit 37 de lansări, dintre care 15 ca opţiuni pentru lansatorul său gigant New Glenn. Însă, Blue Origin va beneficia şi de pe urma părţii ULA din contract, deoarece construieşte motoarele Vulcan Centaur.
Singurul actor non-american din aceste acorduri, Arianespace, responsabil de comercializarea lansatoarelor europene, va avea aşadar 18 lansări, "un mare moment din istoria" companiei, după cum a comentat preşedintele executiv al companiei, Stéphane Israel, citat într-un comunicat.
Lansările Arianespace vor fi realizate de Ariane 6, noul lansator fabricat, ca în cazul Ariane 5, la Mureaux, în regiunea pariziană, şi care urmează să efectueze prima lansare de calificare la sfârşitul anului.