INTERVIU| Ministrul Nicu Popescu: ‘Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei’

0
145

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că ţara sa este "cel mai fragil vecin al Ucrainei", motiv pentru care are nevoie de sprijin şi de finanţare europeană pentru că, spune diplomatul, "nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult".

"Evident că tragedia Ucrainei este mult mai gravă decât situaţia de la noi, dar absolut nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult. Comunicăm acest lucru partenerilor externi şi avem nevoie urgent de continuarea ajutorului umanitar oferit refugiaţilor, dar avem nevoie şi de fonduri pentru a continua să ajutăm cetăţenii noştri, să limităm impactul negativ major al acestui război asupra economiei noastre, asupra societăţii noastre, asupra preţurilor la resursele energetice. Şi avem nevoie urgent de mecanisme de relocare a refugiaţilor, astfel încât acei refugiaţi care îşi doresc să continue drumul lor în restul Uniunii Europene să o facă cât mai repede, pentru că în Republica Moldova capacităţile de a asigura acest val sunt foarte limitate", a afirmat ministrul de la Chişinău, informează Agerpres.ro.

Nicu Popescu a vorbit despre situaţia din regiune, context în care a subliniat că Executivul de la Chişinău s-a pregătit pentru "întregul spectru de scenarii din regiune".

AGERPRES: Domnule ministru, cum s-a poziţionat Republica Moldova faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina?

Nicu Popescu: Republica Moldova a condamnat această agresiune rusească absolut nemotivată asupra unui stat independent, suveran, care este Ucraina. Republica Moldova a condamnat cu fermitate acest atac. Continuă şi sprijină şi promovează respectul pentru integritatea teritorială, în hotarele internaţional recunoscute ale Ucrainei. Aceasta este poziţionarea clară a Republicii Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituţiei din 1994 şi, evident, trebuie să ţină cont inclusiv de această prevedere de neutralitate. Poziţionarea noastră diplomatică este clară, este fermă. În acelaşi timp, această poziţionare trebuie făcută în limitele constrângerilor şi realităţilor constituţionale din Republica Moldova.

AGERPRES: În acest context total nedorit, consideraţi că este oportună, din punct de vedere politic, diplomatic şi social, deschiderea unui dialog pentru organizarea unui referendum privind unirea cu România?

Nicu Popescu: Orice decizie majoră privind viitorul acestui stat urmează a fi luată de către cetăţenii Republicii Moldova şi, în acest sens, cetăţenii vor decide care este viitorul Republicii Moldova.

AGERPRES: Dar poate fi discutată, în acest moment, organizarea uni referendum pe această temă?

Nicu Popescu: Cetăţenii discută altfel de subiecte. La această etapă, după cum vedeţi, acest subiect nu este discutat de către clasa politică. Este discutat în societate, dar, până la urmă, situaţia este absolut clară, cetăţenii Republicii Moldova vor decide care este viitorul acestei ţări. Aţi văzut că am depus şi cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pentru societatea noastră, pentru ţara noastră, pentru cetăţenii noştri este foarte important să ancorăm Republica Moldova în spaţiul european, în spaţiul valoric european, în spaţiul european care, pentru noi, înseamnă pace, libertate, solidaritate. Ne permite să asigurăm un viitor demn pentru populaţia noastră şi dorinţa noastră de a ne apropia prin Europa la această etapă este focusată pe efortul nostru de a aduce Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene.

AGERPRES: Din perspectiva Republicii Moldova, care consideraţi a fi cea mai sigură "umbrelă" de protecţie în contextul actual?

Nicu Popescu: Noi nu putem opera cu construcţii teoretice, nu putem face predicţii, nu putem specula. Ceea ce putem noi face este să reamintim faptul că în 1994 Republica Moldova a adoptat o Constituţie care prevede neutralitatea acestei ţări. De atunci, nu s-a încercat şi nu a fost modificată această prevedere constituţională şi, prin urmare, noi acţionăm în cadrul Constituţiei existente în Republica Moldova.

AGERPRES: Care este poziţia Republicii Moldova faţă de cererea Transnistriei de a solicita independenţa?

Nicu Popescu: Transnistria periodic reiterează aceste solicitări. Evident că, în acest context foarte tensionat din regiune, această reiterare nu a dat bine pentru eforturile de a menţine calmul în ţara noastră. În acelaşi timp, noi ştim cu toţii foarte bine că Transnistria, regiunea transnistreană a Republicii Moldova, continuă şi îşi doreşte să beneficieze de legăturile Republicii Moldova cu spaţiul european, inclusiv legături comerciale, şi, de fapt, cea mai mare parte a produselor exportate din regiunea transnistreană se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În acest sens, şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova este un beneficiar al relaţiei foarte apropiate pe care o are Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

AGERPRES: Dacă tot am vorbit de Transnistria, cum îşi asigură Republica Moldova sursele de energie în acest moment?

Nicu Popescu: În acest moment, sursele de energie ale Republicii Moldova sunt achiziţionate doar din Federaţia Rusă, dacă ne referim la gaz, iar atunci când ne referim la electricitate, cea mai mare parte a necesităţilor Republicii Moldova de electricitate sunt achiziţionate pe partea stângă a Nistrului din regiunea transnistreană.

COntinuarea pe stiripesurse.ro