Intre 10 si 20 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost descoperiti in Marea Neagra

0
81
Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) a descoperit in Marea Neagra romaneasca intre 10 si 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investitiile pana la inceperea productiei, in anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari, a declarat, pentru AGERPRES, Mark Beacom, directorul general al companiei.

Acesta estimeaza ca proiectul va produce aproximativ 10% din consumul Romaniei timp de cinci ani.

„Investitiile totale ale consortiului la aceasta concesiune se ridica in prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil sa estimam suma totala care urmeaza sa fie investita pana la punerea in productie, deoarece aceasta ar putea include si investitiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA”, a aratat Beacom.

El a mai spus ca rezervele totale de gaze depind de rezultatele forajelor viitoare, care s-ar putea putea adauga la resursele deja identificate la zacamintele Ana si Doina, iar in total ar putea varia intre 10 miliarde si 20 miliarde metri cubi.

„In prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre se afla in faza de pregatire in vederea aprobarii. Daca BSOG obtine aprobarea la sfarsitul anului 2017, atunci, dupa finalizarea lucrarilor de constructii estimate sa dureze doi ani, punerea in productie a zacamintelor se va realiza in anul 2019”, a completat Beacom.

El a subliniat insa ca realizarea proiectului depinde de actiunile Guvernului si ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

„Cu toate acestea, in vederea obtinerii aprobarilor necesare, exista o serie de chestiuni in materie de legislatie, care trebuie solutionate de Guvern si de ANRE. Exista posibilitatea ca orice amanare in adoptarea acestor dispozitii legislative sa determine intarzierea sau chiar anularea proiectului”, a mai spus oficialul BSOG.

Autoritatile intentioneaza de mai multi ani sa modifice legislatia privind redeventele petroliere, care au ramas aceleasi din 2004, de la privatizarea Petrom. Ultimele variante de discutie includeau plata unor redevente diferite pentru perimetrele offshore (maritime). Totodata, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, declara la inceputul anului ca se doreste introducerea unui impozit suplimentar de 20% pentru resursele care nu sunt procesate in tara.

Declaratiile lui Mark Beacom vin dupa ce, miercuri, presedintele ANRE, Niculae Havrilet afirma ca productia de gaze in Marea Neagra va incepe la mijlocul anului viitor, moment in care Romania va deveni si exportator de gaze.

„De anul viitor, o noua sursa de gaze naturale importanta, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra in activitate, este vorba de structura gazelor descoperite in Marea Neagra. Operatorii si investitorii din zona respectiva ne-au prezentat ca, incepand cu anul viitor, la 1 iulie, va intra in productie o structura noua. Deci practic, din momentul acela, Romania va deveni si exportator, pentru ca aceasta structura aduce un plus de gaze fata de solicitarile normale din Romania”, a spus Havrilet.

El a precizat, pentru AGERPRES, ca este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat doua perimetre petrolifere pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre, respectiv perimetrele Midia si Pelican.

Potrivit lui Havrilet, in primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi de gaze si va creste treptat in urmatorii ani pana la 4 miliarde de metri cubi pe an.

„Pentru primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi, urmand ca in urmatorii ani sa creasca etapizat pana la 4 miliarde de metri cubi pe an, fata de un consum (al Romaniei — n.r.) de 12 miliarde in acest an si de un import in conditii normale intre 500 si 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui sa cream conditii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor sa aiba posibilitatea de a-si recupera investitia”, a mai spus Havrilet.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independenta de petrol si gaze cu sediul in Romania care desfasoara operatiuni de explorare, dezvoltare si exploatare a resurselor conventionale de titei si gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa al companiei, remis AGERPRES in noiembrie 2016.

Portofoliul companiei este alcatuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia — Zona de Apa de Mica Adancime si XIII Pelican, situate in platforma continentala a Marii Negre, la care BSOG detine o participatie de 65% si calitatea de operator.

Potrivit comunicatului, BSOG a atribuit, la acea data, un contract pentru servicii de inginerie de baza pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia firmei Xodus Group, anticipand ca ar putea lua in anul 2017 decizia finala de investitii in acest proiect.

„Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are placerea sa anunte ca, impreuna cu partenerii sai de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de baza (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalatiile de exploatare offshore si onshore aferente proiectului de punere in productie a descoperirilor Ana si Doina localizate in perimetrul XV Midia, Zona de Apa de Mica Adancime, din sectorul romanesc al Marii Negre (‘Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia’)”, anunta compania in noiembrie.

„Odata cu acest contract, facem progrese majore in realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre, cu speranta ca decizia finala de investitie va putea fi luata in anul 2017”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, citat in comunicat.

De asemenea, americanii de la ExxonMobil exploreaza, alaturi de OMV Petrom, un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, unde se estimeaza rezerve de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdata decizia finala de investitii pentru exploatarea acestor zacaminte.