Ioan Ciupilan a anuntat un nou constructor la Muzeul din Husi , iar anul 2023 aduce noi vesti despre Centura Ocolitoare a orasului – FOTO

0
94

Primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, a anunțat că își propune să repună în actualizare șoseaua de centură a orașului. Acesta a declarat că se va folosi de toate datele existente și că studiul de fezabilitate ar trebui să meargă repede, având în vedere că această șosea a mai fost studiată în 2010 și că există multe materiale de care se poate folosi.

Ioan Ciupilan speră ca, dacă totul decurge conform planului, să poată discuta despre o licitație până la sfârșitul anului. Proiectul șoselei de centură este unul de suflet pentru primar și a fost un obiectiv al său din momentul în care a candidat. Scopul acestei șosele este de a scoate traficul greu din oraș. Ciupilan speră să nu mai întâmpine piedici precum cele din trecut, când șoseaua a fost scoasă la licitație, dar nu a corespuns altor criterii. El își dorește ca toți oamenii implicați politic să facă front comun și să vină în sprijinul husenilor și al acestui proiect.

De asemenea, primarul a anunțat că muzeul din oraș are deja un câștigător la licitația organizată de autoritățile din București și că lucrarea va fi continuată. El a menționat că mai sunt multe lucrări care trebuie derulate în oraș, precum reabilitarea Clubului Seniorilor, a Centrului-Dispensarul Ralea, a Casei Moruții din strada Cuza, a Teatrului de Vară și finalizarea proiectului Anghel Saligny. Potrivit primarului, dacă vremea ține, aceste lucrări ar trebui să înceapă în maxim două săptămâni.

“ Este un nou pas pe care am reușit să-l facem , să repunem în ACTUALIZARE șoseaua de centură a municipiului Husi . Mă voi folosi de toate datele care au fost , încât studiul de fezabilitate să meargă foarte repede , ținând cont că a mai fost o dată făcut în 2010 si avem foarte multe materiale de care ne putem ajuta , sper că până la sfârșitul anului dacă se incheie protocolul în termen scurt să putem discuta despre o licitatie.

Șoseaua de centură este un proiect de suflet pentru mine și a fost un obiectiv din momentul în care am candidat, a fost unul din visurile mele de a scoate traficul greu din oraș. Sper ca de data asta sa reușesc. Sper să nu mai am piedici cum am avut rândul trecut când șoseaua a fost scoasă efectiv la licitație, dar n-am corespuns altor criterii, iar eu sper că toți oamenii agrenați politic să facă front comun si sa vina in sprijinul husenilor si sa sustina bineinteles SOSEAUA DE CENTURA MUNICIPIULUI HUSI .

Pot să vă mai spun și că muzeul are deja un câștigător la licitația organizată de autoritatile de la Bucuresti. Deci nu am putut să accept să o facem noi dintr-un singur motiv , acolo s-au cheltuit foarte mulți bani pentru lucrarea care vedeți cum arată. Am reușit să-i conving pe cei de la minister să-și continue lucrarea. Au făcut o reproiectare nouă, a fost scoasă la licitație, este desemnat câștigătorul, aștept să dea ordinul de începere a lucrărilor.

De asemnenea pana cand voi putea intra in direct cu dumneavoastra pot sa va mai anunt că dacă vremea ține așa, sper că in maxim 2 săptămâni să începem toate lucrările de reabilitare pe care le avem. Avem foarte multe lucrări care trebuie să se deruleze, avem foarte multe licitații adjudecate și eu sper că finalul anului să ne găsească cu alte lucrări finalizate, obiective pe care le-am propus, de care am vorbit de-a lungul timpului și aici mă refer aici la Clubul Seniorilor , la Centrul-Dispensarul Ralea, Casa Moruții de pe strada Cuza, Teatrul de Vară, lucrări care ar trebui și vreau să le finalizăm .Tot aici ma refer si la Anghel Salini unde odată închis si acest proiect Husiul nu mai are de turnat covor asfaltic . Sper să se finalizeze și proiectul de apă-canal, mai este foarte puțin de treaba la el, sper să se termine iar in conditiile astea imi achit toate promisiunile pe care le-am facut in campania electorala si sa inteleaga toti ca nu au fost făcute de dragul de-a le face. “ declara primarul Ioan Ciupilan

–––––––––-

Muzeul ocupă o clădire, monument istoric datând din 1880, construită de către moşierul Adam Mitache, în stil neoclasic, pe o fundaţie de secolul al XVIII-lea. La începutul secolului al XX-lea clădirea a fost restaurată de arh. Lorenzzo Colavini. Colecţiile iniţiale au provenit din donaţiile prof. Ştefan Bujoreanu şi ale învăţătorului Gheorghe Melinte. În prezent muzeul deţine colecţii de arheologie, istorie medievală şi modernă, etnografie şi artă (picturi de Tattarescu, Hatmanu, Bălţatu). În cadrul acestor colecţii sunt cuprinse piese din paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, perioada premedievală şi epoca medievală, piese de artă populară (ţesături şi cusături, sculptură în lemn), piese reprezentând ocupaţii precum viticultura, agricultura, pescuitul, şi unele meşteşuguri (lemnărit, dogărit). Colecţiile de bază sunt de arheologie şi etnografie. La arheologie sunt prezentate toate perioadele istorice cu piese variate: unelte şi arme din silex, bronz, fier, ceramică, obiecte de podoabă, monede, tezaure, descoperiri din fortificaţiile d.e la Buneşti, sec. IV-III a.Ch. Etnografia este reprezentată prin colecţii de ţesături (scoarţe cu motive geometrice, vegetale, antropomorfe şi zoomorfe, vopsite în culori vegetale, costume populare), unelte pentru agricultură, pescuit şi îndeosebi pentru viticultură. De menţionat este şi colecţia de artă cu piese de mobilier, pictură şi sculptură.