Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a finalizat activitățile derulate în cadrul acţiunii naţionale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
În perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, poliţiştii vasluieni au acționat la nivel judeţean, cu scopul prevenirii evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, au fost efectuate verificări şi controale în complexele comerciale, pieţele şi târgurile identificate pe raza judeţului Vaslui, ocazie cu care a fost verificată legalitatea operaţiunilor de deţinere a articolelor pirotehnice şi de comercializare a acestora către populaţie sau persoane juridice.
În perioada sus-menționată, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, în cooperare cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, au desfășurat 39 de acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse, fiind identificate 50 de persoane fizice și juridice neautorizate ce efectuau operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.
În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 32 de dosare penale pentru săvârșirea a 37 de infracțiuni privind nerespectarea regimului materiilor explozive.
Totodată, a fost indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2041 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4, în valoare de peste 130.000 de lei.
Cu ocazia derulării acțiunii au fost aplicate și 11 sancțiuni contravenționale ce au fost aplicate unui număr de 11 persoane fizice neautorizate care efectuau operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.
Le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.
Gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăuna mediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
De asemenea, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.