Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, modificările şi completările Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu referire în special la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii şi sancţiunile contravenţionale pentru această abatere.
'Noi avem în atenţie această abatere, pentru că poate duce la accidente rutiere, iar în activităţile pe care le desfăşurăm zilnic urmărim acest aspect, pentru a-i determina pe conducătorii auto să înţeleagă faptul că atenţia trebuie să fie doar asupra traficului. Avem în statistici persoane depistate conducând autovehicule pe drumurile publice în timp ce folosesc telefonul mobil. Nu putem spune că la nivelul judeţului Vaslui există un fenomen în ceea ce priveşte utilizarea telefonului la volan. Avem alte cauze principale pentru producerea accidentelor, dar folosirea telefonului poate să ducă la producerea de accidente şi de aceea este în atenţia noastră', a declarat şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, subcomisar Anca Ranghiuc.
În luna august, Guvernul a adoptat Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Potrivit noilor prevederi, persoanele care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului vor fi sancţionate cu amenzi mai mari şi puncte de penalizare, iar dacă în timp ce folosesc telefonul încalcă şi alte reguli de circulaţie, conducătorii auto pot rămâne temporar fără permisul de conducere.