IPJ VASLUI:”LA MULTI ANI, POLITIA ROMANA!”-FOTO

0
87

Politia Romana implineste la 25 martie a.c., 193 de ani de atestare documentara. Evenimentele dedicate acestei aniversari au loc maine, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Alegerea datei de 25 martie este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii din anul 1822, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane.

  Aceasta zi cu semnificatie deosebita este dedicata tuturor politistilor romani, care au inteles sa isi modeleze propria viata dupa profesie, sa-si indeplineasca exemplar atributiile riscandu-si de multe ori viata in interesul cetatenilor si al comunitatii pentru aplicarea legii.

 La implinirea a 193 de ani de la atestarea politiei moderne, cu ocazia Zilei Politiei Romane, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui va fi organizata o sedinta festiva. Alaturi de politistii vasluieni vor fi cadre M.A.I. in rezerva, oficialitati locale, colaboratori si jurnalisti.

    Cu prilejul zilei de 25 martie – Ziua Politiei Romane, vor fi avansati in gradul profesional urmator 6 ofiteri si 17 agenti de politie, care au implinit stagiul minim. De asemenea, vor fi avansati in gradul profesional urmator, inaintea indeplinirii stagiului minim 3 ofiteri si 6 agenti de politie.

    In acest cadru festiv, va fi realizata premierea castigatorilor concursului organizat cu ocazia Zilei Politiei Romane, „Stiu sa fiu in siguranta”. Acest concurs a avut drept scop promovarea si dezvoltarea de comportamente responsabile in randul adolescentilor. Premiile vor fi acordate de Corpul National al Politistilor si Asociatia Internationala a Politistilor – Regiunea 1 Vaslui.

    De asemenea, li se vor acorda cupe, medalii, diplome si premii in bani castigatorilor intrecerilor sportive ce au fost organizate sub egida „CUPA ZIUA POLITIEI ROMANE – 25 MARTIE 2015”.

– 193 de ani de la atestarea documentara a  Politiei Romane –

Data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii,  prima institutie politieneasca consemnata de documentele istorice, care a avut ca scop asigurarea ordinii, linistii si curateniei oraselor Iasi si Bucuresti.

In anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei, legalizand, astfel, functionarea acestei institutii. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur, in interiorul careia era prezentata Maica Domnului, inaintea Arhanghelului Gabriel, care ii aducea vestea cea buna (Buna Vestire sarbatoare crestina care se serbeaza in fiecare an la 25 martie). Prin importanta si semnificatiile sale, evenimentul consemnat acum 193 de ani, constituie un moment de referinta in istoria Politiei Romane. Practic, spun istoricii, inmanarea acestui steag al Agiei legalizeaza functionarea institutiei Politiei Romane.

Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitala, atributiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orasului in timpul noptii si pastrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau in oras).

Incepand cu Legea de organizare a politiei, emisa in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmata de Legea lui Vasile Lascar si de Legea pentru organizarea politiei generale a statului, competentele politiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

    In prezent, organizarea si functionarea Politiei Romane sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Politia Romana este in prezent „institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii”.