„Scoala Sigurantei Tedi” este un program educational national ce urmareste insusirea informatiilor privind siguranta personala, de catre elevii din clasa I. Scopul acestui demers este acela de a creste gradul de siguranta al copiilor din clasa I. Programul se concentreaza pe identificarea potentialelor riscuri, prezentandu-le elevilor si parintilor acestora pericolele care ii pot afecta pe cei mici, acasa, la scoala sau in vacanta, precum si modalitatile de prevenire.
Saptamana trecuta, politisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui s-au intalnit cu elevii de clasa intai pentru a discuta cu acestia despre masurile pe care copii trebuie sa le adopte pentru a fi in siguranta.
Politistii s-au intalnit cu elevi de la Scoala Gimnaziala nr. 1 din comuna Albesti si Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” din comuna Laza.
Subiectele abordate au fost siguranta copiilor pe strada, cat de importanta este respectarea regulilor de circulatie, dar si masurile de siguranta pe care copiii trebuie sa le adopte acasa, la locul de joaca si la scoala.
Activitatile s-au desfasurat in cadrul unui proiect national intitulat „Scoala sigurantei Tedi” in care Inspectoratul General al Politiei Romane este partener. Scopul proiectului este informarea copiilor privind potentialele pericole si furnizarea de solutii, prin metode educative specifice varstei lor. Beneficiarii proiectului sunt elevii de clasa I, ce se afla la inceputul unei etape importante a vietii, confruntandu-se cu noi provocari si fiind in situatia de a lua primele decizii fara ajutorul parintilor.
Cateva din indemnurile adresate de politisti copiilor, utile oricarui elev de clasa I sau chiar mai mare, sunt transmise si cetatenilor care vor sa-si informeze cat mai bine copii:
Mergi intotdeauna insotit de un prieten atunci cand parcurgi drumul casa-scoala
In statia de autobuz, stai alaturi de grupul tau de prieteni; este mai sigur si mai placut.
Daca in timp ce mergi spre casa/scoala, cineva incearca sa intre in vorba cu tine, indeparteaza-te de respectiva persoana si povesteste aceasta intamplare unui adult in care ai incredere (parinte, profesor).
Nu intra in vorba cu un adult care iti cere sa-l ajuti cu indicatii de orientare; nu uita ca pentru astfel de informatii, ar trebui sa apeleze tot la un adult si nu la un copil.
Refuza orice persoana care se ofera sa te duca acasa cu masina.
Daca vrei sa mergi undeva dupa ore, cere-le voie parintilor.
Daca observi ca te urmareste cineva, indreapta-te catre zone mai aglomerate si cere ajutorul unui politist sau unui adult insotit de alt copil. Povesteste-le parintilor sau unei persoane in care ai incredere ce ti s-a intamplat.