Ti se intampla sa iti amorteasca degetele de la maini? De obicei nu bagam lucrul acesta in seama, dar iata de ce se intampla asta si cand ar fi cazul de o vizita la medic.
De ce amortesc degetele de la maini – cauze
Amorteala mainilor, care se simte ca niste furnicaturi sau pierderea sensibilitatii cutanate pe termen limitat, este o reactie ce poate aparea din mai multe motive. Unul din motive este fluxul scazut al sangelui in anumite zone sau lezarea nervilor.
Amorteala mai poate aparea si in urma unor traumatisme sau din cauza unor inflamatii sau infectii. Amorteala mainilor nu indica boli foarte grave, dar se intampla ca aceste simple furnicaturi sa anunte accidente vasculare cerebrale sau tumori.
Parestezia, adica amorteala mainilor, poate anunta boli sau tulburari ce ingreuneaza fluxul de sange sau lezeaza nervii. De altfel, cele mai multe femei trec prin aceste stari in perioadele de menstruatie sau cand au deficit de calciu. Oricum ar fi, parestezia este un semn ca ar trebui sa mergi la medic, mai ales daca ti se intampla des.
De ce amortesc degetele de la maini – lipsa de calciu, magneziu sau vitamine
Amortirea degetelor de la maini poate aparea atunci cand dormi pe mani, desenezi, folosesti intensiv mana, fie ca scrii pe hartie sau la calculator. De obicei, amorteala dispare dupa cateva minute sau chiar mai repede daca faci un mic masaj si intinzi mainile.
O cauza a amortelii poate fi sindromul de tunel carpian, care produce ameteli, furnicaturi si mici dureri la nivelul degetelor si palmei. Apar cel mai adesea la mana care se foloseste cel mai des. De obicei, simptomele sunt suparatoare in timpul noptii, dar pot fi inlaturate in urma unei interventii chirurgicale, care deblocheaza nervul median presat.
Cel mai probabil, mai ales daca te stii o persoana sanatoasa, ai deficit de vitamine B12, B6, B1, B3 sau PP (niacina) sau vitamina E. aceste vitamine, precum si magneziul sunt importante pentru functionarea optima a nervilor periferici. Lipsa de vitamine provoaca amorteli la membrele superioare si inferioare.
Alte cauze ale amortelii mainilor pot fi probleme ortopedice, precum fracturi, osteoporoza sau poate un aparat cu ghips prea strans. Persoanele care nu beau apa si consuma alcool pot avea probleme cu furnicaturile la degetele mainilor.
De ce amortesc degetele de la maini – boala lui Raynaud sau atac ischemic tranzitoriu
Persoanele stresate, care nu reusesc sa se odihneasca cat trebuie, care traiesc intr-un mediu in care informatiile circula prea mult si prea repede, este posibil sa se confrunte cu amorteala degetelor de la maini din cauza atacurilor de panica. Acestea sunt insotite de furnicaturi in degete si pot fi cauzate de un amestec de oboseala, lipsa de magneziu si vitamine. De altfel, furnicaturile pot fi insotite si de tremuraturi.
Amorteala degetelor de la maini poate ascunde, totusi, boli mai grave, precum atacul ischemic tranzitoriu sau boala lui Raynaud. In aceste cazuri, amorteala este provocata de reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin catre o parte din creier, din cauza unui cheag de sange. Simptomele sunt trecatoare, caci fluxul se restabileste dupa cateva minute. Nu la fel se intampla si in cazul unui atac cerebral vascular, care poate provoca paralizie.
In cazul bolii lui Raynaud, varfurile degetelor de la maini amortesc si devin albastre, lucru ce se agraveaza la frig si la stres. Aceasta boala apare din cauza unui spasm trecator ce blocheaza fluxul sangelui catre degete. Este o boala ce apare mai des la femei decat la barbati.
Anumite boli sistemice pot fi insotite de parestezii. Iata ce boli mai poate ascunde simpla amorteala a degetelor: leziuni vasculare sau hemopatii, inflamatii cronice, hipertiroidism, tumori benigne care apasa pe nervi, afectiuni renale sau hepatice.