Joe Biden recunoaște că prețurile sunt destul de ridicate, dar şi-a exprimat optimismul că inflaţia ‘se va modera semnificativ’

0
75

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a recunoscut joi că majorarea preţurilor – de 7,5% interanual, în ianuarie – este ridicată, dar şi-a exprimat optimismul că inflaţia "se va modera semnificativ" la finele acestui an, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Rata inflaţiei în SUA a crescut în ianuarie până la 7,5%, cu cinci zecimi peste nivelul din decembrie 2021, aceasta fiind cea mai mare creştere interanuală începând din februarie 1982, a anunţat joi Biroul de Statistică a Muncii.

Majorarea preţurilor a fost peste estimările celor mai mulţi analişti, care preconizau o creştere de 7,3%.

"Ceea ce se întâmplă azi ne face să ne reamintim că presiunea asupra bugetului gospodăriilor americane creează dificultăţi reale în ceea ce priveşte punerea de mâncare pe masă, dar sunt semnale că vom reuşi să depăşim această provocare", a spus Biden, într-un comunicat.

El a subliniat că, de la începutul anului, au avut loc majorări ale salariilor angajaţilor americani şi o "moderare" a preţurilor autoturismelor.

Biden a făcut referire şi la datele privind ocuparea, respectiv la rata şomajului, care se află la 4%, şi la crearea a 467.000 de locuri de muncă, în ianuarie.

La rândul său, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, i-a învinuit pe democraţi de inflaţie şi a pus-o pe seama planului de stimulare pe care Congresul l-a aprobat anul trecut, la iniţiativa lui Biden, şi care a presupus injectarea în economie a 1.900 miliarde dolari pentru a atenua efectele pandemiei, mai scrie EFE.

Acest plan, a spus republicanul, i-a ajutat pe americani, căror le-au fost trimise cecuri acasă, dar, în schimb, a dus la creşterea preţurilor şi acum "familiile de muncitori" nu pot să facă faţă cheltuielilor de bază.

"Acesta este rezultatul direct al politicilor liberale", a spus McConnell.

Economiştii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte cauza creşterii preţurilor, unii punând-o pe seama planului de stimulente al lui Biden şi alţii argumentând că este rezultatul pandemiei şi al întârzierilor în lanţul de aprovizionare, care au împiedicat o serie de materiale să ajungă în SUA.

Dacă se exclud preţurile alimentelor şi combustibililor, care sunt cele mai volatile, inflaţia de bază a fost în ianuarie de 0,6%, cu o rată interanuală de 6%.

Preţurile energiei (care includ benzina, petrolul, electricitatea şi gazele naturale) au crescut în ianuarie cu 0,9%, un procent similar cu cel cu care s-au majorat preţurile alimentelor, conform comunicatului Guvernului.

În segmentul alimentelor, preţul produselor cumpărate de la supermarketuri a crescut cu 1%, iar cel al mâncării din restaurante cu 0,7%.

În industria auto, preţurile autovehiculelor noi au rămas constante comparativ cu decembrie, dar al celor second-hand au urcat cu 1,5%.