Judecatorii din Romania ii cer lui Iohannis sa actioneze

0
56

Forumul Judecatorilor din Romania ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta legilor justitiei. Asociatia critica modificarile propuse de coalitia PSD-ALDE si adoptate recent de Parlament.

Copresedintele Forumului Judecatorilor din Romania Ionut Militaru spune la RFI ca nu a existat o consultare pe legile justitiei, in adevaratul sens al cuvantului: ”Este un memoriu prin care am solicitat nu numai sesizarea CCR cu obiectie de neconstitutionalitate, ci si sesizarea Comisiei de la Venetia, pentru formularea unei opinii cu privire la chestiunile esentiale care privesc statutul magistratului, independenta si impartialitatea justitiei (…). Din punctul nostru de vedere, dezbaterea acestor legi in comisia parlamentara nu a fost una reala si efectiva. De exemplu, Forumul Judecatorilor din Romania nu a fost invitat la aceste dezbateri. 

Ulterior, desi s-a solicitat de catre unii membri ai comisiei respective invitarea asociatiei, s-a respins aceasta solicitare. Pe de alta parte, nu s-a tinut cont la dezbaterea amendamentelor de avizul negativ al CSM, nici de pozitia ferma a miilor de judecatori si procurori, care au inaintat un memoriu pentru retragerea acestei initiative legislative”.

Citeste si: Klaus Iohannis a semnat o lege bomba! Bucurie mare pentru medici si profesori

Ce nemultumiri au magistratii? „Critica noastra principala este legata de lipsa unor studii de impact. Va dau aici un exemplu: s-a votat modificarea duratei Institutului National al Magistraturii la patru ani, la care se adauga inca doi ani de stagiu pentru absolventi. Nu exista nici un studiu de impact cu privire la acest aspect. S-au modificat conditiile de promovare, inclusiv la Inalta Curte a ramas o promovare doar pe baza interviului. 

Toate aceste chestiuni de resurse umane nu au la baza un studiu de impact, ceea ce inseamna ca in cativa ani putem asista la un colaps al sistemului judiciar din cauza posturilor vacante si din cauza numarului de dosare in continua crestere. Apoi, raspunderea materiala a magistratului a fost extinsa, o definitie extrem de laxa, la orice greseala de interpretare a legii, care ar fi produs un prejudiciu. Nu exista in nici un stat european o forma atat de extinsa de raspundere materiala si dupa parerea noastra chiar se ajunge la incalcarea independentei magistratului”, avertizeaza copresedintele Forumului Judecatorilor din Romania Ionut Militaru.

sursa: stiripesurse.ro