Premierul canadian Justin Trudeau şi membri ai guvernului său au încercat să influenţeze un proces al grupului de construcţii SNC-Lavalin pentru fapte de corupţie, potrivit principalei autorităţii pentru etică din ţară, concluzie care îi poate afecta şansele de a câştiga alegerile generale din octombrie, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Echipa lui Trudeau a încercat să evite, să submineze şi să discrediteze o decizie a procurorilor federali că grupul SNC-Lavalin ar trebui să fie judecat pentru acuzaţii de corupţie, afirmă într-un raport comisarul independent pentru etică Mario Dion.
În timp ce concluziile lui Dion pot fi dăunătoare din punct de vedere politic, concluzia sa că Trudeau a încălcat standardele de etică nu au implicaţii legale, în afară de o mică amendă.
Scandalul a afectat imaginea lui Trudeau, de progresist tânăr aflat la conducerea unui guvern care s-a angajat să fie deschis şi transparent. Trudeau este primul premier canadian despre care autoritatea pentru etică a constatat că a încălcat reglementările de etică.
Publicarea raportului va reaprinde scandalul izbucnit iniţial în februarie.
Acest scandal a marcat cel mai dificil moment al mandatului de aproape patru ani al lui Trudeau şi a dus la demisia a doi miniştri importanţi, a celui mai apropiat consilier personal al său şi a şefului administraţiei federale.
Cazul s-a dovedit ca fiind dăunător politic, iar liberaţii conduşi de Trudeau au fost timp e mai multe luni sub conservatorii aflaţi în opoziţie în sondajele de opinie, înaintea alegerilor care vor stabili dacă premierul va rămâne sau nu la putere. Sondajele recente au arătat însă că liberalii de centru-stânga sunt înaintea rivalilor de dreapta.
Scandalul este legat de grupul de construcţii SNC-Lavalin, un angajator important în provincia Quebec, care a dorit să profite de o lege din 2018 care îi permite să plătească o amendă în loc să fie judecat.
Trudeau, îngrijorat de posibila pierdere a unor locuri de muncă, a încercat anul trecut să îl convingă pe fostul ministru de Justiţie, Jody Wilson-Raybould, să reconsidere o decizie a procuraturii ca procesul să meargă mai departe, dar a susţinut că nu a făcut nimic greşit.
Dion nu a fost de acord, concluzionând că Trudeau a încălcat regulile referitoare la conflictul de interese, care interzic oficialilor să susţin interesele private ale altei persoane.
Wilson-Raybould a refuat să respingă decizia procurorului şi a fost inclusă într-o remaniere a guvernului din luna ianuarie. Ea a demisionat luna următoare.
Liderul conservator Andrew Scheer a descris comportamentul lui Trudeau ca fiind ”ne neiertat” şi a spus că este necesară o investigaţie a poliţiei. Acesta nu a reiterat apelurile anterioarew pentru demisia lui Trudeau, afirmând că populaţia trebuie să voteze pentru plecarea premierului de la putere, în alegerile din 21 octombrie.
Este pentru a doua oară când Trudeau a încălcat regulile privind conflictul de interese. În decembrie 2017, fostul comisar pentru etică Mary Dawson a afirmat că Trudeau a greşit atunci când a acceptat o vacanţă pe insula privată a lui Aga Khan. Trudeau şi-a cerut scuze în cazul respectiv.