Ucraina a acuzat sambata Rusia ca a lansat o campanie de propaganda pentru a-si justifica „agresiunea” in estul devastat de o insurectie separatista prorusa si pentru a submina legitimitatea noului presedinte prooccidental Petro Porosenko.
Dupa luptele sangeroase de la inceputul saptamanii din aeroportul international din Donetk, ciocnirile s-au multiplicat intre rebeli si fortele loiale guvernului in regiune, unde doua echipe de observatori internationali ai OSCE sunt date disparute.
Moscova denunta o „operatiune punitiva” a Kievului si cere incetarea operatiunilor militare in vederea unui dialog cu separatistii.
„Kremlinul nu inceteaza sa faca declaratii bazate pe emotie si sa inventeze informatii avand ca obiectiv sa sustina agresiunea rusa”, a denuntat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrei Descita.
„Campania masiva de informare lansata in ultimele zile de Kremlin impotriva operatiunii antiteroriste, un un discurs dublu si informatii false, arata un lucru: este ultima sansa pentru Rusia de a incerca sa influenteze opinia publica internationala”, a adaugat el intr-un articol publicat in cotidianul anglofon Kyiv Post.
Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov l-a sunat inca o data pe omologul sau american John Kerry pentru a-i cere sa convinga Kievul sa inceteze ofensiva in est.
Vladimir Putin si-a multiplicat in ultimele zile apelurile in acelasi sens in discutii telefonice cu mai multi lideri occidentali, intre care presedintele francez François Hollande vineri.
Moscova a acuzat vineri armata ucraineana ca nu respecta Conventia de la Geneva din 1949 privind protectia civililor folosindu-si „deliberat” mijloacele militare impotriva populatiei si a propus un „ajutor umanitar” estului, explicind ca primeste apeluri de ajutor.
„Sa furnizezi arme pe de o parte si medicamente pe de alta parte este cel putin contradictoriu”, a denuntat Descita.
Deoarece NATO a apreciat ca Rusia si-a retras deja doua treimi din trupe de la frontiera ucraineana, Kievul denunta prezenta cetatenilor rusi printre insurgenti si echipamentele lor rusesti. Washingtonul s-a declarat ingrijorat de sosirea unor persoane inarmate din Cecenia, o republica din Caucazul rusesc cu majoritate musulmana.
Separatistii au afirmat ca majoritatea celor aproximativ 40 de victime ale confruntarilor de pe aeroportul din Donetk sunt de nationalitate rusa.
In opinia sefului diplomatiei ucrainene, Rusia incearca sa submineze legitimitatea lui Petro Porosenko, ales din primul tur la 25 mai. Miliardarul prooccidental se va intalni cu presedintele american Barack Obama in Polonia, miercuri, inainte de a participa la ceremoniile organizate in Franta cu ocazia Zilei Debarcarii la 6 iunie, in prezenta lui Putin. Noul presedinte ucrainean va fi investit in functie la 7 iunie.
Obama vrea „sa ii transmita direct presedintelui ales Porosenko angajamentul sau” fata de Ucraina, a precizat consilierul sau adjunct pentru securitate nationala, Ben Rhodes.
Porosenko a declarat ca vrea sa dialogheze cu Moscova, dar in acelasi timp a promis mai multa fermitate fata de separatisti.
Kievul si-a intensificat deja in aceasta saptamana ofensiva din estul tarii, soldata cu peste 200 de morti – militari, separatisti si civili – de la inceputul ei, la 13 aprilie.
Autoritatile ucrainene au afirmat ca au castigat teren in fata insurgentilor, dar luptele sunt din ce in ce mai numeroase si mai violente, iar anarhia a cuprins o mare parte din regiune, intre care si capitala Donetk.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a pierdut contactul cu doua dintre echipele sale in regiune: cu una de luni in regiunea Donetk, iar cu alta de joi in Lugansk, fiind vorba in total de opt observatori.
Ciocniri sporadice au avut loc din nou in noaptea de vineri spre sambata. La Donetk, separatistii au atacat de doua ori militarii ucraineni care pazesc aeroportul, fara succes si fara victime din partea armatei, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor ucrainene.
Granicerii au anuntat trei raniti intr-un asalt al insurgentilor asupra uneia dintre unitatile lor in regiunea Lugansk.
In plus, Ucraina se confrunta cu riscul unei intreruperi a gazului rusesc incepand de marti. In cadrul negocierilor de vineri de la Berlin, Kievul a anuntat reglementarea unei parti a datoriei sale (786 de milioane de dolari din totalul de 3,5 miliarde).
Noi discutii sunt prevazute pentru luni la Bruxelles pe tema pretului, fixat la un nivel fara echivalent de la sosirea la putere a prooccidentalilor si pe care autoritatile ucrainene il refuza categoric.
Europenii se tem de perturbarea aprovizionarii lor cu gaz rusesc, care tranziteaza partial teritoriul ucrainean.