Presedintele Klaus Iohannis face o declaratie de presa astazi, la ora 19.00. Iohannis a avut astazi consultati cu partidele parlamentare.
„Ma bucur sa constat ca incet dar sigur cu acest tip de consultare intra in normalitate. Cred ca e un nou pas spre altfel de politica, o politica a normalitatii”.
In urma discutiilor am convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun.
Sunt cateva proiecte de la precedentele consultari care au progresat dar sunt si teme sensibile, precum votul pentru diaspora, care nu au facut mari progrese.
O prima concluzie, exista un acord pe trei mari chestiuni.
Pana la jumatate lunii mai sa fie adoptate si trimise spre promulgare legea alegerilor locale si a finantarii partidelor. In privinta celei din urma, repet, nu promulg legi care incalca principii constitutionale sau lacune juridice. Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta.
Stim foarte bine ca in ultimii 25 de ani legislatia prost facuta a dus la stagnare si ineficienta.
Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice.
Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari.
A doua zona de acord se refera la legislatia pentru alegerile parlamentare. Toata partidele s-au declarat de acord sa finalizeze legislatia in aceasta sesiune.
Votul pentru diaspora – nu mi-am ascuns preocupare fata de intarzierea dezbaterii. Toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie va fi adoptata in timp util.
Voi urmari cu mare atentie ce se intampla in continuare.
Am vazut ca legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pusa in acord cu Constitutia, lucru exceptional.Pararea mea, mai bine tarziu decat niciodata.
In acelasi timp am sesizat ca acest prilej nu a fost folosit pentru transparentizarea procesului de dezbatere a cererilor justitiei de retinere a parlamentarilor.
Am aflat ca legea alegerilor locale a trecut azi cu bine in Senat, e un semn bun ca daca se doreste chestiunile se pot rezolva.
Imi exprima speranta ca in aceasta sesiune partidele vor duce la indeplinire lucrurile la care s-au angajat in fata cetatenilor, nu in fata mea.
Intrebari:
Va ganditi la un acord privind cererile justitiei pentru parlamentari?
Eu m-am referit de multe ori la aceasta chestiune, si lucrurile s-au miscat. Iata ca s-a schimbat statutul, camera si-am schimbat regulamentul si a introdus termene scurte.
Mai sunt pasi de facut si cred ca nu e nevoie neaparat de un acord intre partide, azi toata lumea mi-a spus ca exista vointa politica si am speranta ca lucrurile se vor misca si in continuare.
Eu nu am cerut garantii si nu am cum sa cer, dar din discutii am ajuns la concluzia ca se doreste o transparentizare si accelerare. Astept rezultatele.
PNL a propus vot la vedere. E potrivit?
E o initiativa care se va discuta in Parlament, ar fi o initiativa interesanta.
Traian Basescu spunea ca oamenii pusi de el in functii incearca sa arate ca sunt utili noii puteri. Ce credeti?
Senzatia mea e ca oamenii isi fac treaba si sunt multumit.
Credeti ca justitia conduce Romania?
Eu sunt convins ca dl premier a spus sub forma de gluima, in Romania separatia luterilor in stat functioneaza si nu esta nicio superputere, dar toate trebuie sa lucreze impreuna ca sa mearga mai bine.
Despre modificarea Constitutiei.
Am tras concluzia ca pararile sunt impartite. Partidele trebuie sa se puna un pic mai bine de acord.
Victor Ponta spunea ca nu orice procuror ar trebui sa ancheteze alesii si vorbea despre scoaterea procurorilor din randul magistratilor.
Singura chestiune discutata, care ne-a fost prezentata, a fost cine trebuie sa semneze corespondenta intre procuror si camere. M-am informat, nu exista o reglementare, doar o cutuma, insa chestiunea e secundara, e vorba doar de corespondenta si nu de fondul problemei. Evident ca cercetarea se face la PICCJ, nu e niciun dubiu aici.
Promulgati pensiile speciale pentru parlamentari?
Dupa stiinta mea nu s-au lamurit nici parlamentarii, haideti sa asteptam rezultatul din Parlament.
Credeti ca ar fi oportun sa se ia in discutia schimbarea statutului procurorilor?
Nu am avut o astfel de discutie, nu a venit nimeni cu o astfel de initiativa, nu pot sa raspund, nu facem schimbari de statut doar asa, ca cineva a auzit. Dupa parerea mea nu e oportun asa ceva.
CCR nu a sesizat un conflict asa cum am scrie eu, dar imediat dupa ce m-am adresat Curtii s-a facut acea modificare in regulament, ceea ce e bine, pana la urma dorinta mea nu e sa avem un conflict, ci sa rezolvam problemele si a fost rezolvata.
In baza carui articol ati organizat consultarile?
In baza atributiei mele de a negocia intre componentele statului si societatea civila. Daca vorbim de o discutie sau consultari nu e nevoie de un articol special, orice partid putea sa vina sau nu si constat cu bucurie ca lumea a venit. Au fost total in cadrul constitutional.
Salarizarea demnitarilor e corespunzatoare?
E o discutie care se poarta acum in Parlament, pentru pensii, daca pensiile se impun sau nu e o discutie care ar trebuie sa porneasca de la situatia generala, daca e bine sa existe pensii speciale sau nu. Din pacate ajungem sa discutam chestiuni la un nivel foarte personalizat, ar fi bine daca aceste chestiuni ar fi transate la nivel mai generalizat, daca pensiile generale ar trebui sa mai existe. Astept cu mare interes ca aceasta chestiune sa fie clarificata de cei alesi pentru a le clarifica.
Unii v-au spus presedintele care tace.
Astazi nu prea am tacut. Presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune. In cazul nefericit al romanului rapit am fost in fiecare zi in contact fie cu ministrul de Externe fie cu celula de criza. Nu trebuie sa ies eu la microfon sa spun ce sa faca oamenii, ei stiu foarte bine ce e de facut. Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment.
Strategia nationala de aparare in ce stadiu e?
In stadiu de elaborare. Vreau sa prezint aceasta strategie inainte de terminarea sesiunii parlamentare.
Ati programat o noua runda de discutii cu partidele?
Nu am programat urmatoarea sesiune de discutii, dar in masura in care va fi nevoie, chiar daca lucrurile se misca, voi face astfel de consultari. Interesul meu e sa facem ce am promis.
Cat de des vorbiti cu liderii PNL?
Cat de des se impune, de exemplu azi am vorbit.
Care e termenul util pentru adoptarea votului prin corespondenta?
Cu cel putin un an inainte de alegerile parlamentare. Optim ar fi in aceasta sesiune, dar cel tarziu pana cu un an inainte de alegeri, undeva pana la mijlocul toamnei.
Ati stabilit aceasta data limita?
Nu, eu mi-am exprimat ingrijorarea ca nu s-a facut aproape nimic in aceasta zona si am promisiunea tuturor ca se vor ocupa de aceasta chestiune. Sper sa fie asa si astept rezultatele.
Premierul a spus ca si el si presedintele ar trebui sa castige mai mult. Ce credeti?
E o evaluare foarte subiectiva dar cred ca si cuantumul salariului trebuie sa reflecte ierarhia in sta, da, asa este. Va las pe dumneavoastra sa judecati, stiti foarte bine cat castiga presedintele sau premierul, un director dintr-o regie autonoma samd, concluziile se pot trage foarte simplu.